Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Illgrön kall soppa med ärtor och mynta

En kall soppa passar väldigt bra en varm dag. Det kan passa som förrätt eller huvudrätt med matiga smörgåsar till eller att äta med t ex ostkaka eller paj efter. Servera soppa med lite riven smakrik ost, räkor eller lite ringlad god olja på. garnera med lite extra mynta. 

1 röd eller gul lök
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
2 grönsaksbuljongtärningar
500 g gröna frusna ärtor
ca 2 dl kokande vatten 
färska myntablad, ca ½ dl - ta lite i taget så det inte blir för genomträngande myntasmak
2 gröna äpplen (eller skalade röda)
saften av ½ citron
4-5 dl kallt vatten
nymalen peppar

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken i olja tillsammans med vitlöken. Smula ner buljongtärningarna. Häll på ca 2 dl kokande vatten. Koka upp och lägg i de frusna ärtorna. Värm så ärtorna tinar och ta sedan grytan från värmen.

Lägg myntabladen i grytan.

Ta bort kärnhusen på äpplena och skär sedan äpplet i bitar. Lägg äpplebitarna i grytan. 

Pressa saften ur citronhalvan och häll saften i grytan.

Mixa soppan slät direkt i grytan med en mixerstav (eller mixa i en matberedare). Låt det hela bli lagom slätt och späd med kallt vatten till en lagom konsistens. Smaka av med nymalen peppar och ev lite mer citron och lite mer mynta.

Servera soppan i tallrikar eller skålar. Garnera med riven smakrik ost, t ex Västerbotten eller parmesanliknande ost, och lite mynta. Det är även gott med t ex räkor på soppan. För att få bra mättnad så servera med matiga smörgåsar eller servera en dessert efter. Exempelvis frukt-eller bärpaj, ostkaka, mannagrynspudding eller pannkaka.

Prova t ex en god Rabarberkaka med tvist av citron