Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Pannacotta för ”alla” med limemarinerade jordgubbar

Pannacotta är en dessert som är enkel att förbereda och först och främst är den otroligt god. I olika säsonger kan olika typer av bär, frukt och kryddor serveras till. Till midsommar är det självklara valet jordgubbar (eller smultron).  

I detta recept är receptet mjölk- och laktosfritt och passar även veganer och de som undviker gelatin.  Havre”grädden” kan bytas mot olika typer av mejerigrädde och växtbaserade alternativ. Använd svensk grädde eller havregrädde med ca 12 % fett som är gjord på svensk havre, tillsammans med närodlade bär blir den en blågul klassiker. Tänk på att havregrädde ska vara glutenfri om den ska serveras till glutenintoleranta.

4 port

Pannacotta:
2½ dl Oatly i Mat eller annan gräddvariant
3 msk Gelésocker  
½ tsk vaniljsocker

Limemarinerade bär:
½ l jordgubbar
1 msk socker
½ lime

Garnering: T ex mynta, citronmeliss eller ev jordgubbe med blomfnaset kvar. Rostad kokos eller flagad mandel är andra alternativ.

  1. Plocka fram 4 glas som pannacottan sedan kan serveras ur.
  2. Blanda grädde, gelésocker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka i 30 sek och fördela sedan pannacottan i de 4 glasen.
  3. Låt kallna och ställ i kylen tills serveringen.
  4. Skölj och snoppa jordgubbarna. Spara ev fyra jordgubbar med blomblad till garnering. Dela i jämnstora bitar.
  5. Skölj limen. Riv det allra yttersta av skalet och pressa ur saften. Blanda jordgubbarna med limecest, saft och socker. Låt stå ca 15 min så sockret smälter.
  6. Vid servering: Lägg bären ovanpå pannacottan och garnera med något grönt, t ex mynta, citronmeliss eller basilika. Du kan också välja att spara någon jordgubbe med blomfnaset och garnera varje glas med en fin jordgubbe.

Variation: Vaniljsockret kan bytas mot olika kryddor som t ex lite kardemumma eller anis eller också smaksättas med kakao.

Havregrädde är vanligen inte gjord på ren havre och passar inte den som är mycket känslig mot gluten. 

Läs mer:

Jordgubbar | Jordgubb- och rabarbersmoothie |