Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Ärtig potatissallad

Potatissallad i olika variationer är svårt att tröttna på. Detta är en härligt grön variant med olika varianter av ärtor och en vinägrettdressing med senap. Salladen är god både varm och kall.

1 kilo färskpotatis
250 g frusna gröna ärtor
150 g frusna sockerärter eller sugersnaps (eller färska)
Ca 100 g ärtskott

Dressing:
2 msk ljus vinäger
2 tsk dijonsenap
1 msk honung eller akaciahonung
2 msk rapsolja
½-1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skrubba potatisen och dela dem i jämnstora bitar som är lagom stora för salladen. Lägg den i kokande vatten och koka den till 93-94 graders kärntemperatur (vinterpotatis 96 grader).
Lägg ner de frusna ärtorna och sockerärtorna i kokvattnet så de tinar (används färska sockerärtor så låt dem koka med potatisen den sista minuten). Häll av kokvattnet. Ånga av potatisen.
Blanda dressingen. Vänd runt potatis, ärter, sockerärter och ärtskott med dressingen. Smaka av.
Lägg upp på ett fat eller i en skål.
 

Variation: För den som gillar lök är det även gott att ha i gräslök eller lite pressad vitlök.

Passar bra till det mesta, t ex lax, kyckling, grillat vego eller kött. Även god i matsäck. God både varm, ljummen och kall.