Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Vårrullar med grönt och ingefärsdip


Pysslig mat där var och en kan göra sin egen vårrulle med önskat innehåll vid bordet. Lite som att äta tacos där var och en kan komponera sin egen favorit. Rispapper kan fyllas med i princip vad som helst – ett utmärkt sätt att ta vara på rester av grönsaker, kött, fågel, skaldjur, kokta ägg eller vad du känner för. Tillsammans med dressingen och att sedan doppa i dippen blir det bara sååå gott.

Rispapper hittar du i välsorterade butikers hyllor med asiatiska varor eller i asiatiska butiker. De blöts snabbt upp i varmt vatten och kan sedan fyllas och rullas ihop.

4 port

2 morötter
1 gurka
1 röd paprika
ca 250 g tofu, helst marinerad
2 avokado
2-4 vårlökar eller 1½ dl hackad purjolök
1 förpackning färska alfalfagroddar eller böngroddar
1 kruka färsk koriander
Ca 12 ark rispapper

Sojamajonnäs
½ dl majonnäs
½ dl kvarg
½ msk japansk soja

Dip
ca 1 tsk sambal oelek (eller ca 1 färsk, hackad chili)
1 msk pressad lime
1 msk rapsolja
2 msk Japansk soja
1 msk finriven ingefära

  1. Blanda ihop sojamajonnäsen.
  2. Riv ingefäran och pressa limen. Blanda ihop allt. Smaka av.
  3. Skär morot, paprika och gurka i tunna strimlor. Skär avokadon i skivor. Skär löken i tunna ringar. Skär tofun i strimlor.
  4. Lägg upp morötter, gurka, avokado, tofu, groddar, paprika och lök i grupper på en stor tallrik. Sätt fram dipp, majonnäs och repa av blad av koriander.Sätt fram t ex en pajform av glas på ett underlägg på bordet och slå i hett vatten. Var och en behöver också en liten skål eller litet glas till dippen.
  5. Var och en doppar ner sitt papper ca 10-15 sek i vattnet och lägger det sedan på sin tallrik. Lägg på av fyllningen och lite av majonnäsen. Vik in sidorna och rulla ihop så det blir en tät, fast rulle. Doppa rullen i dippen.
  6. Detta recept är lakto-ovo-vegetariskt, men du kan med fördel lägga till exempelvis t ex räkor eller stekt kyckling. Veganskt blir det om sojamajonnäsen görs på äggfri majonnäs och soja.