Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Smart att hålla sig till surströmmingssäsongen

Nu är det dags för surströmmingspremiär! För unga som gillar surströmming är det smart att passa på nu – och skippa strömming resten av året. Strömming kan nämligen innehålla höga halter dioxin och PCB, miljögifter som lagras i kroppen och förs över till framtida barn.

Det är oftast större strömming från Bottenhavet som används till surströmming. De senaste data som Livsmedelsverket har över halterna av dioxin och PCB i strömming från Bottenhavet är från 2014.

– 2014 var halterna fortfarande höga. Det var tyvärr väntat eftersom halterna sjunker så långsamt. I år följer vi upp med nya prover på strömmingen, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och sedan förs över till barnet vid graviditet och amning. Barn är känsligare för dessa ämnen än vuxna, därför bör barn (både flickor och pojkar), ungdomar och kvinnor som vill få barn i framtiden inte äta strömming och annan fisk med höga halter dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år.

– Så för alla unga surströmmingsälskare är det smart att passa på nu, och skippa strömmingen resten av året, säger Emma Halldin Ankarberg.

För kvinnor som har passerat barnafödande ålder och för män går det bra att äta strömming en gång i veckan.

De fiskar som kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB är

· strömming/sill från Östersjön inklusive Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart, men den kallas "strömming" norr om Kalmar och "sill" söder om Kalmar)
· vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken, samt Vänern och Vättern
· vildfångad sik från Vänern och Vättern
· vildfångad röding från Vättern.

Klicka här och Läs mer om surströmming 

Mer fakta om PCB och dioxin
Höga halter av dioxiner och PCB påverkar utvecklingen av hjärnan och nervsystemet i djurförsök, vilket bland annat kan ge beteendestörningar. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, hormonsystemen och fortplantningen, samt orsaka cancer. I höga doser kan dioxin även ge klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation i ansiktet.

Barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år. Övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka.

Rekommendationen gäller strömming/sill och vildfångad lax och öring från hela Östersjön och Bottniska viken. Den gäller också vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern, liksom röding och sik från Vättern.

 

Källa: Livsmedelsverket.se

Sök på Livsmedelsverket för att få mer detaljerade råd om fisk och fiskkonsumtion.