Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fotokälla: Svenskmärkning AB, foto: F Persson

Märket Svenskt kött blir Kött från Sverige

Successivt byts nu märkning Svensk kött ut mot Kött från Sverige. Märket Svenskt kött kommer att försvinna från årsskiftet 2016-2017. Under en övergångsperiod kan du stöta på båda märkningarna i butiken.

Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning av kött och charkuterier som produceras i Sverige. Märket betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige och att varan är både förädlad och förpackad här. I korv, leverpastej och andra så kallade sammansatta produkter, är köttet 100 % svenskt och den totala andelen svenska råvaror ska vara 75 % eller mer. All kött-, ägg- och mjölkråvara ska vara 100 % svensk för att få använda märket.

För att företagen skall få märka sina varor med Kött från Sverige måste de ansöka om att använda det nya märket från frånsverige.se och följa de tydliga kriterier som krävs.

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. I Sverige får korna, får och lamm vara ute på sommarbete. Grisarna har tillgång till strö och får behålla sin knorr. Användningen av antibiotika är den lägsta i EU och djuren föds upp enligt världens mest omfattande djurskyddslag. Att köpa mat från Sverige skapar även arbetstillfällen i Sverige och väljer du kött från betande djur så kan dessa bidra till biologisk mångfald och värdefulla öppna landskap.

Märkningen Från Sverige kan användas på övriga råvaror, livsmedel och växter.

Läs mer på www.fransverig.se

Datum aug 2016