Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Dillstjärnor med färskost och rom

10-20 skivor ljust bröd

Dillolja:
1 dl rapsolja
½ dl dill, grovt hackad
½ tsk havssalt

1 dl naturell färskost (mjölk-, havre- eller sojabaserad)

1 burk stenbitsrom eller algkaviar

Dill och finhackad rödlök till garnering
 

Sätt ugnen på 200°C. Mixa olja, dill och havssalt. Ta ut stjärnor av bröd med hjälp av ett pepparkaksmått. På större skivor kanske du får ut två stjärnor. Pensla stjärnorna med dilloljan och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.
Låt brödet svalna. Spritsa ut färskost på varje stjärna. Lägg på rom, finhacka rödlök och garnera med en dillkvist.

Laxrullar med wasabi och sesam

4 port

8 stora skivor kallrökt lax
125 g färskost (smaksätt gärna med wasabi eller pepparrot)
2½ msk svarta och vita sesamfrön (eller Japanese Wasabi och Sesame)

 

Bra att förbereda dagen före vilket är mycket praktiskt i många sammanhang.

Smaksätt ev färskosten med Wasabi eller pepparrot. Lägg laxskivorna på en skärbräda och bred på färskosten. Rulla ihop skivorna som en rulltårta och rulla sedan rullen i sesamfrön. Slå in rullen i plastfolie och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Ta bort platsen och skär dem i tjocka skivor. Gärna i sneda skivor som ser lite festligt ut. Lägg dem på ett snyggt fart med lite grönt emellan. T ex lite krasse eller flikig sallad.

 

Bruschetta med tomat och linssallad

1 liten rödlök, finhackad
1/2 röd chili, fint hackad (eller ½-1 tsk sambal oelek)
1 stjälk blekselleri, fint tärnad (kan uteslutas)
1 avokado, tärnad
3 tomater, tärnade (ta bort kärnorna)
200 g (ca 2 dl) kokta linser eller bönor, t ex kidneybönor eller svarta bönor, sköljda
1 kruka persilja, hackad
saft från 1 lime
1 msk rapsolja, gärna kallpressad
salt och svartpeppar

Till servering:
Rostat eller stekt bröd, knäckebröd eller Bruschetta,

Skölj bönorna och förbered grönsakerna. Blanda ihop samtliga ingredien­ser och smaka av med salt och peppar. Lägg på Bruschetta eller annat rostat bröd. Variation – smaksätt salladen med valfri örtkrydda.

 

Ceviche

Servera cevichen ur små glas och sätt i en liten sked. Gott som det är eller med någon typ av skaldjur.


1 mango
1 avokado
½ msk pressad lime eller citron
3 salladslök
lite sambal oelek
färsk koriander

Dressing:
3 msk majonnäs
½ msk färsk riven ingefära
½ msk japansk soja
½ tsk sambal oelek

Garnering: ev räkor

Blanda dressingen. Skär avokado och mango i mindre kuber, pressa över lime över avokadon så den inte mörknar. Strimla salladslöken. Hacka koriander grovt. Blanda ihop till en sallad. Smaka av. Lägg i små glas. Lägg lite dressing på kanten och lägg ev på räkor.
Servera ev med lite extra japansk soja.

Edamame – gröna sojabönor i skida

Koka upp en påse edamame. Häll av kokvattnet. Blanda med 2 msk risvinäger och 2 msk japansk soja. Blanda runt. Strö ev över lite flingsalt. Ät edamame genom att dra skidan mellan tänderna och ät bara bönorna. Skidorna är allt för hårda för att äta.

 

Grön ärtröra på knäckebröd med rostade pinjenötter och räkor


Ca 20 bitar av knäckebröd

250 g frysta gröna ärter 
Ev 1 vitlöksklyfta 
½ dl solroskärnor, gärna rostade 
50 g spenat och persilja 
½-1 citron eller lime, saft 
2 msk raps- eller olivolja 
4 krm salt 
1 krm peppar 

20-40 skalade räkor

3 msk rostade pinjenötter

Ev några ärtskott eller andra små blad.

Ärtröra: Mixa ärter, vitlök, solroskärnor, spenat, persilja, olja och det mesta av citronen till en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Ev mer pressad citron men inte för mycket så ärtröran blir för lös.
Variation: Byt ut citronen och persilja mot lime och smaksätt med lite mynta

Skala räkorna.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.

Bred eller spritsa ut ärtorna på knäckebrödsbitarna. Lägg en skalad räka på varje bit. Lägg på lite rostade pinjenötter. Lägg dem på ett snyggt fat. Garnera ev med några ärtskott.

 

Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet Väst