Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Ramensoppa med variation

En ramensoppa är en maträtt med stor variationsrikedom! Det finns många möjlighet att ta lite av vad som finns att tillgå och vad som ger en vacker färg- och smakkombination. Grunden är färdiglagade nudlar och en kryddig buljong som sedan serveras med grönsaker och ev förstärks med kött eller ägg. Det finns särskilda ramennudlar som inte sväller så mycket, men det går även bra att använda andra typer av nudlar. Det finns nudlar utan både gluten och ägg och tillbehören kan anpassas till specialkost - glutenfritt, veganskt.
Tänk på att använda ljus soja! Med kinesisk mörk soja blir soppan oaptitligt mörk.

2 port

70 g ramennudlar eller andra nudlar (välj ev sort utan gluten eller ägg vid specialkost)

Buljong:
1 grovhackad röd eller gul lök
1-2 vitlöksklyftor, i bitar
2 msk misopasta
1 msk ljus soja (t ex japansk eller tamari)
½ tsk sambal oelek (eller lite färsk chili)
10-15 g färsk ingefära, skalad och hackad
ca 5 dl kokande vatten
smaksätt ev med koriander (frusen eller färsk)

Grönsaker:
1½ dl gröna sojabönor, frusna (eller gröna ärtor)
2 stora färska champinjoner
4 vårlökar skurna i ringar
en bit rör paprika
solrosskott eller andra skott

Extra Tillbehör (valfritt):
1-2 hårdkokta ägg i halvor, ca 100 g färdiglagad kyckling i bitar (eller annat kött) eller vegetariskt alternativ
Bröd (ev glutenfritt)

  1. Koka nudlarna enligt instruktioner på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
  2. Koka ev ägg.
  3. Lägg ingredienserna till buljongen i en gryta tillsammans med hälften av vattnet. Koka upp och låt koka några minuter. Mixa buljongen slät med en mixerstav rakt ner i grytan (eller i mixer). Tillsätt resten av vattnet. Smaka av. Tillsätt gärna koriander.
  4. Tina sojabönorna.
  5. Tvätta och skiva champinjonerna.
  6. Ansa, skölj och strimla vårlöken.
  7. Skiva paprika i ringar eller skär den i lagom stora bitar.
  8. Skölj solrosskotten.
  9. Skall du ha kött i så skär det i bitar.
  10. Lägg nudlarna i djupa tallrikar (gärna skålformade som håller värmen bättre). Häll över buljongen. Toppa med grönsakerna och ev ägg eller kött.
  11. Servera ev med bröd.