Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Nya Rön: Tina frusen torsk snabbt i kallt vatten

När svenskarna köper torsk väljer 8 av 10 (79 %) att köpa fryst torsk. Nofima, som är ett av Europas största forskningsinstitut inom vattenbruk, fiske och livsmedel, har gjort omfattande tester för att studera bland annat vilken betydelse hastigheten på upptining har för torskens vätskeförlust och kvalitet.

– Många konsumenter tror att det bästa sättet att tina torsk är i kylen över natten, men nya tester visar att fisken håller en bättre kvalitet om man tinar fisken i kallt vatten i cirka 30 minuter, säger Line Kjelstrup, fiskexpert på Norges sjömatråd.

Resultaten av testerna visar alltså tydliga skillnader mellan att tina långsamt respektive snabbt när det gäller att behålla kvaliteten.

Tips - så ska du tina torsk 
- Bäst: tina torsken i kallt vatten i 30 minuter (lägg fisken i tätplastpåse eller liknande)
- Bra: låt torsken tina i kylen under natten 
- Undvik: lämna torsken framme att tina i rumstemperatur 

– När man tillagar torsk rekommenderar vi en stektermometer för att vara säker på att den inte över eller understiger 50-55 grader, då är den perfekt. Med rätt kunskap och hjälpmedel är det inte det minsta svårt att laga torsk, säger Line Kjelstrup.

Mer om att använda termometer för att mäta kärntemperatur kan du läsa på hungrig.nu: http://www.hungrig.nu/?p=28464


 

Källa: norskfisk.se

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu