Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Knaperstekt havregröt

Ja, det är urgott med stekt havregrynsgröt! Men den ska göras med finess och tålamod. Med tillräckligt lång stektid får gröten en rostad smak, nästan lite som mandel, och den blir frasig. Inget att satsa på en vardagsmorgon med ont om tid. Dessutom kräver stekt gröt en del fett för att få till krispigheten.
Ett bra sätt att ta hand om grötrester. Skiva den kalla gröten i tunna skivor innan den steks. Eller ännu hellre, häll ut de varma grötresterna på en tallrik och låt den stelna som en tunn kaka.

1 port

1 dl havregryn (använd ren havre om det ska vara glutenfritt)
1 krm salt
ca 2 dl vatten

Till stekning: Smör och rapsolja eller bara rapsolja

Till servering: Frukt eller bär, ev lite björksirap, palmsirap, lönnsirap eller liknande

  1. Blanda havregryn, salt och vatten och koka gröt på vanligt sätt.
  2. Slå ut gröten på en flat tallrik så det blir som en ganska tunn pannkaka. Låt kallna och stelna.
  3. Värm en stekpanna på medelvärme med matfettet.
  4. Låt grötkakan glida ner i stekpannan. Stek långsamt så ytan blir gyllengul och frasig. Detta kan ta sin tid. Vänd och stek på andra sidan.

Variation: smaksätt gröten med kakao och lite vanilj, hackade nötter, bär, kanel, torkad frukt eller något annat du råkar ha hemma och som du tycker passar i den stekta gröten.