Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fattiga riddare

Gammalt torrt bröd kan bli en riktigt festlig dessert, mellanmål eller frukosträtt. Fattiga riddare är bröd som doppas i pannkakssmet och steks så det blir frasigt och får vacker färg. Det kan göras på olika typer av bröd eller vetebröd, men får mycket olika karaktär beroende på brödval. Det mest traditionella är att göra det på bröd som inte är allt för grovt eller kompakt.

5-6 skivor bröd
1 dl vetemjöl (eller ½ dl grahamsmjöl och ½ dl vetemjöl)
2-2½ dl mjölk
1 ägg
1 krm salt
ev ½ tsk vaniljsocker (kan uteslutas)

Flytande matfett till stekning

Serveras som dessert med valfria bär, sylt, mos, kanel och socker eller t ex björksirap.

  1. Blanda mjölet med 1 dl mjölk. Vispa slätt och tillsätt resten av vetemjölet. Vispa ner ägg, salt och ev vaniljsocker.
  2. Lägg ner brödskivorna i smeten så de drar åt sig smeten ordentligt.
  3. Stek på medelvärme så de blir gyllenbruna och frasig.
  4. Servera direkt med t ex rabarber blandade med hallon och lite kanel.

Variation för matigare rätt: Osötat bröd kan kryddas med peppar och andra matkryddor och serveras med t ex lingon och rökt kött eller korv.