Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Grillad aubergine med tahini, valnötter och citron

Den mjuka, milda grillade auberginen passar bra med tahinins krämighet, den syrliga citronen, lite hetta från cayenne och valnötternas knaprighet och lätta beska.  Det går också bra att steka auberginen i en stekpanna eller i ugnen.

Tahini kan köpas färdigt eller mixa din egen. I detta fall skall det vara en tahini som är mixad av skalade sesamfrön så den är ljus och flytande.

1 aubergine
salt
1 msk rapsolja
1 krm cayennepeppar
1 citron, saften
ca ½ dl tahini (sesampasta), av skalade sesamfrön
valnötter i bitar och ev granatäpplekärnor

Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor.  Lägg ut skivorna på en skärbräda eller långpanna. Strö på lite salt. Låt ligga en stund, gärna 30 minuter eller längre så saltet drar ut en del av vätskan från auberginen. Torka bort vätskan. Pensla dem med olja på bägge sidorna och strö över lite cayenne. Grilla eller stek auberginskivorna tills de blir mjuka. De ska vara mjuka och krämiga. Rå aubergin är ingen kulinarisk upplevelse enligt mig.

Lägg skivorna på ett serveringsfat. Droppa över citronsaften, ringla över tahini och strö över valnötter och ev grantäpplekärnor.

Kan sparas i kyl ett par dagar.