Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Potatis- och palsternackssoppa med frästa kantareller

Detta är en len och mild soppa som passar väldigt bra ihop med svamp. Svampens fantastiska smak ska spela huvudrollen. Soppan kan ha bitar eller mixas mer eller mindre slät. Välj själv! Toppa soppan med den frästa svampen och ett gott bröd med pålägg som inte dominerar för mycket.

1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 liten bit rotselleri, ca 100 g
2 palsternackor
4-5 potatisar
1-2 msk rapsolja
1-2 tärningar grönsaksbuljong
ca 1 liter vatten
2 dl mjölk eller havredryck
1½ dl havregrädde ca 12 % fett eller matlagningsgrädde
salt, peppar

Till servering: frästa kantareller (eller annan svamp), hackad gräslök, bröd och pålägg

  1. Fräs kantarellerna (eller annan svamp) i smör och rapsolja. Låt den gärna ligga och svettas i pannan under tiden du gör soppan. Smaka av med lite salt.
  2. Hacka gul lök och vitlök.
  3. Ta bort skalet på sellerin. Tvätta potatisen och palsternackan och skala bara om skalet ser grovt och väldigt mörkt ut.
  4. Dela palsternacka och selleri i bitar. Lägg dem för sig.
  5. Dela potatisen i bitar och lägg bitarna för sig.
  6. Koka upp 1 liter vatten (t ex i vattenkokare).
  7. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt palsternacka och selleri och låt fräsa ytterligare ett tag. Till slut kan du lägga i potatis och smula ner buljongtärningen en liten stund (läggs potatisen i tidigt fastnar den lätt i botten).
  8. Häll på vatten så det täcker rotsakerna. Låt koka tills det är mjukt, det brukar ta ca 10 min.
  9. Vispa eller mixa soppan till önskad konsistens. Späd med mjölk och grädde tills den är lagom lös och smaka av med salt och peppar.
  10. Toppa varje tallrik med svamp och gräslök.