Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

 

Hummus med rostade kikärtor och stekt ägg

Detta recept är vinnaren av Årets äggrätt 2017. Receptet står Morteza Pourdanandeh (@cravingsstockholm) för. Juryns motivering till vinnarrätten är:
"Rätten är väldigt vacker för ögat, den har många användningsområden, är trendig och en nytänkande, men ändå med en smak av tradition”.

I receptet finns spännande och för Sverige lite nya kryddblandningar. Får du inte tag i dem så går det bra att använda andra kryddblandningar. Vi på hungrig.nu har lagt till några kommentarer i receptet för att förklara kryddblandningen.

1 portion

Hummus
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
1-2 msk tahini (segrinnande pasta av mixade, skalade sesamfrön)
2 msk citronjuice
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 krm chilipulver
2 krm sumac (röd krydda av torkade bär, lite syrlig och fruktig smak, kan ersättas med mer citron eller lite rivet citronskal)
1-2 msk olivolja (eller rapsolja)

Picklad lök
1 rödlök
1 röd chili
1,5 dl vitvinvinäger
1 tsk socker
1 tsk salt

Berebererostad kikärtor
5-8 st kikärtor från burken ovan
1-2 msk olivolj (eller rapsolja)
1/2 msk berebere kryddblandning (innehåller bl a paprikapulver, chili, kanel, kardemumma,kryddpeppar och muskotnöt)

Za’atar stekt ägg
1 ägg
1/2-1 msk za’atar (kryddblandning med timjan, sumac rostade sesamfrön, ev salt)
1 msk oliv- eller rapsolja
1 msk smör

Börja med den picklade löken
Blanda vinägern med sockret och saltet. Blanda antingen ordentligt så att sockret löses upp eller koka upp blandningen lite snabbt för att sedan kyla ner den. Skala och skär löken.
Skär chilin i cirklar (kan utelämnas eller minskas om man inte vill ha hetta). Lägg allt i en skål så att löken täcks av vinägern och låt stå i minst 15 min.

Hummus
Häll av vätskan från kikärtorna och skölj. Häll dem i en matberedare (spara ca 8 st hela för att rosta) och mixa tillsammans med alla andra ingredienser, förutom oljan. Tillsätt sedan lite olja i taget och fortsätt mixa tills det blir krämigt. Önskas lösare konsistens, använd mer vatten och/eller olja. Citron, vitlök och lime kan användas efter smak.

Rostade kikärtor
Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja. Ta en tesked berberekrydda och rör om. Tillsätt avrunna kikärtor (var försiktig då de kan poppa upp). Stek och rör om tills kikärtorna har fått färg och kryddan har satt sig. Häll av allt i en skål, även oljan för senare bruk.

Stekta ägg med za’atar
Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja och smör när stekpannan är varm. Tillsätt za’atar och knäck försiktigt ett ägg över kryddan så att äggulan inte går sönder. Salta och peppra samt använd lite mera za’atar. Stek så att äggvitan är fast och äggulan lös.
 

Häll hummusen i en djup tallrik. Gör en grop i hummusen med hjälp av en sked. Lägg kikärtorna i mitten och därefter det stekta ägget. Lägg på löken med
chili. Garnera gärna med persilja, za’atar och ringla över lite olivolja eller berebereoljan.

Servera med arabiskt tunnbröd eller rostade baguetter.

Bild och receptkälla: Svenska ägg