Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Brysselkål stekt med lök, citron och vitlök

Snabbstekt brysselkål passar alla som gillar brysselkål och kanske också dem som har fått nog av kokt brysselkål. Snabbstekta, nylagade med lite kryddor är något helt annat än överkokta huvuden som stått på värmning. Den lätta besken tillsammans med syran, löken, lite sötma och salt är riktigt gott.

4 port

1 påse brysselkål, 400-500 g
1-2 röda lökar
1 klyfta vitlök
saften och det rivna skalet av ca ½ citron
½ dl grovhackad persilja eller grönkål
1 msk rapsolja
salt (eller lite ljus soja)
peppar
1 tsk honung, agavesirap eller annan sötma

Till servering: Smakrik, riven ost eller rostade nötter t ex pinjenötter

  1. Ansa brysselkålen om det behövs och skär i halvor.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Skölj och grovhacka persiljan.
  4. Stek broccolin i 3-4 minuter i olja. Den ska få lite färg.
  5. Sänk värmen och lägg o lök och vitlök. Fräs en liten stund så löken blir mjuk och genomskinlig.
  6. Lägg i persilja och hetta upp lite snabbt.
  7. Pressa över citron och gärna lite rivet citronskal.
  8. Smaka av med lite salt, peppar och sötma.
  9. Servera som tillbehör till olika maträtter, på buffé eller julbord.

Strö eventuellt över smakrik riven ost eller rostade pinjenötter (eller andra nötter) vid serveringen.