Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

God mat, kvalitet, djuromsorg och svensk viktigt vid inköp

Mat som är bra för djuren, naturen och är producerad med schyssta arbetsvillkor. Det är faktorer som hamnar högt i topp när svenska konsumenter handlar livsmedel.

Kantar Sifo har på uppdrag av KRAV frågat 1 000 konsumenter i Sverige vad som är viktigast för dem när de handlar livsmedel. Inte oväntat är att maten ska smaka gott och hålla hög kvalitet allra viktigast. Därefter kommer att maten är producerad på ett sätt som är bra för djuren och att den inte har skadlig påverkan på djur och natur.

– Valet i mataffären kan göra stor skillnad för djurens välbefinnande och miljön. Vår undersökning tyder på att många konsumenter förstår det, säger Katarina Wolf, marknadschef på KRAV.

Faktorer som rör schyssta villkor för människorna som producerar maten hamnar också högt upp på listan. På tio i topp finns även faktorer som ”är producerad utan bekämpningsmedel” och ”är naturlig”.

– Mycket av det som hamnar högt på listan återfinns i KRAVs regler. Genom att välja en KRAV-märkt produkt i affären gör du gott för människor, djur och natur, säger Katarina Wolf.

Här är de tio viktigaste faktorerna när vi handlar mat:
1. Smakar gott
2. Har hög kvalitet
3. Är producerad på ett sätt som är bra för djuren
4. Inte har skadlig påverkan på djur och natur
5. Ger bonden/producenten tillräckligt betalt
5. Har svenskt ursprung (delad femteplats)
7. Är producerad med bra arbetsvillkor
8. Är naturlig
9. Är producerad utan bekämpningsmedel
10. Är hälsosam

Om undersökningen

Undersökningen gjordes som en webbintervju bland 1 000 svenska konsumenter. Den utfördes av Kantar Sifo på uppdrag av KRAV i september 2017. Målgruppen är de i allmänheten som är mellan 20–70 år och helt eller delvis ansvariga för matinköpen. Urvalet har gjorts riksrepresentativt och samlades in jämnt mellan åldersgrupperna. De svarande fick ta ställning till 27 olika faktorer och ranka hur viktiga de är på en sjugradig skala.

Källa:KRAV

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu