Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Nyord om mat 2017:

Veganisera, kombucha, omakase, REKO-ring

Årets nyordslista är här med 38 ord som etablerat sig i svenskan under 2017, varav fyra ord med matanknytning. Listan har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen. I nyordslistan finns ord som säger något om det gångna året och vad som är aktuellt. Matorden visar att det är trendigt att äta mer vegetabilier och närproducerat samt att vi är intresserade av te, mjölksyrajäsning och att det japanska köket sätter sina spår.

Veganisera en maträtt är, precis som det låter, att göra en vegansk version av en maträtt som traditionellt innehåller animaliska produkter. De flesta rätter fungerar idag utmärkt att veganisera med hjälp av välkända eller nya råvaror, halv- och helfabrikat som används på ungefär samma sätt som de animaliska produkterna. Läs mer här om hur du kan veganisera maträtter.

REKO-ring – en grupp på Facebook där lokala livsmedelsproducenter lägger upp varor och medlemmarna/konsumenterna lägger upp beställningar direkt hos producenten. De träffas sedan på en bestämd tid och plats för att genomföra köpet.  Alla varorna som förmedlas är alltså förbokade via Facebook vilket gör att det inte blir onödigt matsvinn. Varorna behöver alltså inte skördas, produceras eller förpackas förrän de är förbokade och sålda.
REKO-ring som affärsmodell är ett exempel på hur en småskalig livsmedelsproducent kan sälja sina produkter direkt till en intresserad konsument utan mellanhänder. Idén kommer från Frankrike via Finland. Förledet REKO är bildat som en kortform av rejäl konsumtion.
Läs mer om REKO-ringar här.

Kombucha - sötat te som får jäsa så att det bildas ättisksyra. Drycken får då en syrlig smak och en fermenterad karaktär. Drycken kan smaksättas med kryddor, bär eller frukt.
Kombucha innehåller varierade mängder socker och därmed varierande mängd kalorier. Drycken anses ha hälsosamma effekter som är kopplade till de antioxidanter och skyddande ämnen som finns i det te som används samt probiotika och mjölksyrabakterier som uppstår under jäsningen.
Som andra sötade och syrliga drycker fräter kombucha sannolikt på tänderna och ökar risken för karies om de dricks ofta. Drycken innehåller varierade mängder energi beroende på hur mycket den är sötad.
Kombucha-te är har tillverkats under flera tusen år i både Japan, Kina och Ryssland. Den finns att köpa från flera olika tillverkare och det går även att göra sin egen kombucha. Den kan göras på olika typer av te och smaksättas på olika sätt. När drycken jäser bildas det en hinna på ytan som kallas kombuchasvamp.

Omakase – restaurangmåltid som gästen låter kocken komponera efter eget huvud.
Av det japanska uttrycket omakase som betyder ”jag överlåter till dig”. Begreppet används främst på japanska restauranger och främst för sushimåltider där gästen sätter sig vid en bardisk och låter sushikocken servera efter kockens eget val. Men det används även mer generellt om att låta kocken komponera måltiden också på helt andra typer av restauranger.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu