Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Simsalabim - lite av varje blir hel måltid

Ibland är det öde i kylskåpet och det känns svårt att få inspiration att laga mat. Men hungern finns ändå. Komponera en färgglad tallrik av lite av varje som finns i kylen, frysen och kanske i skafferiet. Kanske behöver du inte lagat något alls, bara plocka ihop lite av varje till en hel måltid. Är ni flera som ska äta finns också chansen att få välja lite individuellt. Dessutom är detta ett perfekt sätt att ta vara på slattar, duttar och annat som kan vara svårt att få att räcka till en hel familj.

Tanken här är verkligen att inte ha något recept till Simsalabim måltider - då förlorar de lite av sin mening och tjusning. De ska gärna bli olika varje gång. Försök få ihop måltiden så det blir fina färger, olika smaker och lagom tuggmotstånd.
Även om det inte behövs något recept är det ändå bra att ändå tänka att tallriksmodellens olika delar behöver finnas med på något sätt för att det ska bli en komplett och mättande måltid. 

Presenterar slattar och duttar på detta sätt blir det en bra och mättande enhet.

Proteinrikt: Bönor, linser. ärter, bönröra, keso, ägg, tofu, temphe, fisk, nötter, frön, fågel, ägg, kött osv. På tallriken på bilden är det proteinrika: gröna sojabönor från frysen, hummus på bönor och mungbönsgroddar.

Kolhydrater/basmat: På denhär tallriken har jag valt nykokt, tunnskalig potatis (mums), men det fungerar bra med kall potatis,pasta, gryn eller bröd också.

Grönsaker: Välj valfria efter tillgång. Förutom att bönorna, hummusen och groddarna i denhär måltiden så la jag till gröna blad (spenat), en skalad morot skuren med skalare i strimlor och picklad rödlök som också blir smaktillbehör.

Smaksätttning/saftighet/bra fett: Det syns inte på bilden, men det är också lite god olja på spenatbladen och det kan vara gott med lite dressing, yoghurt eller majonnäs till potatisen. 

Lycka till! Vad trollar du fram idag?

 

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu