Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Råraka av rödbeta och potatis med valnötter och getost

En god smakkombination av sötma, sälta, lätt syra och rostade nötter. Rätten har både frasig, knaprig och krämig konsistens.

4 port

500 g rödbeta, skala
500 g potatis (mjölig), tvättad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
matfett till stekning

60 g grovhackade valnötter, rostade

100 g getost
2 msk mjölk

  1. Skala och grovriv rödbetan. Riv potatisen (det är inte nödvändigt att skala). Blanda med salt och peppar. Låt stå och safta sig. Pressa ur vätska.
  2. Rosta de hackade valnötterna i en torr stekpanna.
  3. Dela getosten i bitar och mixa den med mjölk till en ganska tjock sås. Späd ev med mer mjölk.
  4. Hetta upp en (eller ännu hellre två) stekpanna till drygt medelvärme. Häll i matfett och låt det bli ljusbrunt.
  5. Bred ut lite smet i pannan till halvstora rårakor. Platta till lite så rårakorna sedan håller ihop lite lättare. Sänk ev värmen. Stek tills det har blivit en bra stekyta. Annars är det svårt att vända dem. Vänd och stek på andra sidan.
  6. Servera nystekta med getostsåsen, hackade valnötter och gärna lite sallad.
  7. Är det svårt att få rårakorna att hålla ihop kan du blanda i ett ägg eller lite mjöl.

 

Uppskattar du inte getost kan du istället använda feta eller grönmögelost. Eller enklare; servera med gräddfil eller crème fraiche istället.
 

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu