Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Havregrynsgröt med klippta gryn (steelcut oats)

Havre är fantastiskt! Jag tänker då på havresmaken och enkelheten. Och att havren är närproducerad, hälsosam och ger en bra mättnad. Dessutom mycket prisvärd. Ett spannmål som är en stamgäst i mitt kök.
De senaste åren har steel-cut oats (klippta havregryn) blivit allt mer populära i Sverige och sällskapar nu havregryn, müsli, havrekärnorna, havrebaserade mejerialternativ och alla de andra produkterna baserade på havre.  

De klippta havrekärnorna har ett större tuggmotstånd än flingor och ger en gröt med lite grövre, fyllig konsistens och smak. Riktigt, riktigt gott. 

Steel cut oats kan avändas till gröt, overnight oats, pannkakor mm.

Detta är ett grundrecept på en kokt gröt som kan serveras med dina favorittillbehör. Eller smaksätt gröten i grytan med olika kryddor, bär, choklad, nötter eller vad du själv är upplagd på.

Rester av kall gröt kan användas till havrefrutti: Blanda kall gröt med lite gräddfil eller yoghurt till lagom konsistens, smaksätt med pressad citron eller cest och söta lätt med honung eller florsocker. Lite färsk ingefära eller citron kan också smaka gott i en frutti. Servera med bär eller sylt.

Tillaga 2 port på spisen

1,5 dl steel cut havre
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk eller växtbaserad variant (eller använd bara vatten om du föredrar det)
1 krm salt

1. Blanda alla ingredienser i en gryta och koka upp under omrörning.
2. Sänk till riktigt låg värme och håll efter botten så gröten inte bränner vid. Koka 6-8 minuter. 3. Smaka av om du vill ha mer salt. Späd ev med mer vatten om gröten blir för tjock. Detta händer ofta när vi kokar enstaka portioner eftersom större andel vatten ångar bort.
4. Servera med dina favorittillbehör, eller prova något helt nytt!

Tillaga 1 port i mikrovågsugn

1. Mät upp 0,75 dl steelcut oats, 1 dl vatten och 1,5 dl mjölk och ½ krm salt i en tallrik med höga kanter (det minskar risken för överkokning).
2. Koka upp på hög effekt (ca 750 W). Det tar ca 2½ min. Passa så det inte kokar över. Rör i gröten.
3. Fortsätt att koka på låg effekt (ca 160 W) i 3-4 minuter. Rör ett par gånger. Det är särskilt viktigt att röra i samband med att grynen sväller i början av kokningen (för att undvika att grynen klibbar ihop).
4. Smaka av och späd ev gröten med lite mer mjölk eller vatten om du tycker den känns för fast.
5. Servera med dina favorittillbehör, eller prova något helt nytt!