Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Potatisåret startar med primörerna!

Den första inhemska potatisen skördades i sydsverige i början av maj och nu är priserna sjunkande. Vad härligt att kunna se fram emot den härliga tiden med nyskördad potatis!

Primörpotatis
Ibland kallas den allra tidigaste potatisen för primörpotatis. Den har förgrotts och odlats under plast eller väv för att säkerställa tidig skörd. Potatisen har inte uppnått full mognad och har därför ett mycket tunt skal. Därför är den mycket känslig för hantering och tål ingen längre förvaring.

Färskpotatis/nypotatis
Lite senare kommer den potatis som traditionsriktigt kallas för färskpotatis, eller nypotatis om du har ditt språkbruk från t ex Skåne eller Halland. Midsommar med färskpotatis och sill vill ingen vara utan. Även denna potatis skördas före fullständig mognad och skalet kan enkelt avlägsnas utan skalning. Sättknölarna har som regel förgrotts. Primör- och färskpotatis skördas alltså under tillväxten när bladen är gröna (och skalen tunna) jämfört med vinterpotatisen som får ligga kvar och mogna i jorden efter att bladen har vissnat.

Gemensamt för primör- och färskpotatis är att sorterna är speciellt snabbväxande och att odlingstekniken anpassats för en snabb tillväxt. De har högre vattenhalt än höst- och vinterpotatisen vilket ger en blötare konsistens. Sönderkokande knölar är mycket sällsynta.

Sommarpotatis
Efter färskpotatisen skördas sommarpotatisen. Den är praktiskt taget skalmogen men ska liksom primör- och färskpotatisen säljas och konsumeras direkt efter skörd. Den tål storlekssortering, normal hantering och är fastare i kokengenskapen än primör- och färskpotatisen.

Höst- och vinterpotatis
På sensommaren tas sedan höst/vinterpotatisen upp. Den har fått mogna i jorden och blasten dödas innan upptagning sker. Därmed blir skalet hårdare och knölarna tål hantering och lagring bättre. Höst/vinterpotatisen lagras sedan i stora potatislager i optimal kyla, fuktighet och mörker hela vinterhalvåret. Därifrån tas potatis kontinuerligt och packas i påsar eller lådor för leverans till butiker. I lagren klarar sig höst/vinterpotatisen bra under lång tid, men från packningsdagen bör potatisen konsumeras inom några veckor.

Foto: Svensk Potatis / Björn Tesch / merpotatis.nu

Färskpotatis , Koka färskpotatis med precision , Rester av kokt potatis , Potatis i tiden , Potatisens smakord

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu