Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Syren ger saft med olika färger

Det lät så enkelt att göra saft av syrener, ungefär som att göra flädersaft. Men när jag började läsa på webben och förhöra mig om olika erfarenheter visade det sig inte vara alls lika enkelt att få en lila eller rosa saft med god doft och smak som det först verkade.

Jag har sett bilder på mörkt lila saft och ljust rosa saft, men det försök vi gjorde på ljust lila blommor blev snarare gul/grön/beige. Då började jag läsa och leta efter olika recept och trådar på nätet om olika sätt att göra syrensaft. Det gäller bl a att ha koll på pH för att få rätt färg samt att välja rätt sort och tidpunkt för skörd. Hör gärna av dig till hungrig.nu om du har erfarenheter att dela med dig av.

Om du nu inte vill göra saft så kan det vara bra att veta att syrenblommor är ätliga och kan användas i en sallad eller som dekoration. Det är kanske den allra enklaste användningen. De kan också användas till gelé, marmelad eller kanderas.
 

Saftens färg – gulaktig, rosa eller lila

Enligt biofilia.se, som verkar ha testat många olika varianter på syrensaft, beror färgen främst på pH men också på syrenernas färg. Sockermängd, dragningstid och olika temp på vattnet påverkade inte färgen (men hade påverkan på smaken).
Är saften inte tillräckligt syrlig blir saften gulaktig oberoende på syrensort. Men om det rätta pH finns där ger mörkare syrener ger mer färg än de ljust lila. Det lär finnas antocyaniner (en antioxidant) i syrener och det är dessa som reagerar på syra. Om saften är tillräckligt syrlig blir den alltså mer rosa/lila, men då blir smaken snarare en lemonad än en syrensaft.
I en del recept tipsas det faktiskt om att saften kan färgsättas med lite blåbär för att få en djupare, lilaaktig färg.

Smaken
Syrenblomman har den goda, blommiga doften och smaken av syren som vi känner igen från försommarens blomningstid, men den har även en bitter smak. För att den bittra smaken inte ska bli dominant är det, enligt källan, bäst att bara använda blommorna och ta bort det mesta av det av det gröna och att sjuda blommorna vid 70-80 grader en kort stund, istället för att låta blommorna dra i vatten under lång tid. Vid högre temperatur och vid lång dragtid kommer de bittra ämnena fram tydligare. Det beska finns både i blommorna och det gröna, men mer i det gröna och klasarna än i blommorna.

Smaken skiljer sig också åt mellan olika sorters syren, tid på dygnet och olika skeden av blomningen. Det verkar vara bra att lukta sig fram till en bra sort och rätt tidpunkt för att plocka dem. Biofilia.se föredrar nyutslagen lila bondsyren eller blommor från den mörklila Ludvig Späth före saft från de vita syrenerna. För de flesta växterna brukar späda blad och nyutslagna blommor ha en mildare och mindre besk smak än äldre exemplar så det verkar logiskt.

Här kommer två olika recept på saft, ett som görs på samma sätt som flädersaft och ett enligt metoden med sjudning som ger en rosa saft.

Sjuden syrenlemonad som blir rosa (källa biofilia.se)

10 syrenklasar
5 dl vatten
5 dl citronjuice (motsvarar 10 citroner, 3,5 tsk vinsyra eller 5 tsk citronsyra, plus vatten)
3-5 dl socker (den mindre mängden om du ska frysa saften)

  1. Skaka ut insekterna ur blomklasarna. Repa av de grova stjälkarna (det är inte nödvändigt att plocka bort de enskilda blommorna).
  2. Häll på lika delar vatten, citronjuice och socker (pH ca 2,5) till lite mer än hälften av blommornas volym. Värm under omrörning på medelhög värma tills det precis är på väg att börja sjuda. Sila sedan av saften.
  3. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara kallt. Eller frys ner, fyll då inte flaskorna helt.
  4. Vill du ha mer smak och färg kan du lägg i nya blommor och upprepa proceduren.

Syrensaft på samma sätt som flädersaft

10 klasar bondsyren, en sort som doftar mycket
1 citron (ekologisk)
½ liter vatten
½ kilo strösocker (kan minskas om saften går åt snabbt eller fryses ner)
5 g citronsyra (kan uteslutas men kanske blir då saften inte rosa)
ev en knivsudd natriumbensoat – för längre hållbarhet

  1. Skaka och skölj av blomklasarna så ev smådjur försvinner. Klipp bort stjälkar/skaft (som bitter smak).
  2. Tvätta citronen och skär den i tunna klyftor. Varva blommor och citronskivor i en skål eller rostfri hink.
  3. Koka upp vattnet, rör ner socker och citronsyra. Häll vätskan över blommorna och citronen. Lägg en tallrik överst som trycker ner.
  4. Låt saften stå och dra i tre dagar på en sval plats. Rör gärna då och då.
  5. Sila upp saften och häll upp den på väl rengjorda flaskor. Förslut och låt stå kallt. Om saften ska frysas så fyll inte flaskorna eller brukarna.

 

Huvudkälla: https://biofilia.se/2015/06/26/syrensaft/ m fl receptkällor.