Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Äntligen tvättad färskpotatis

Det är full fart på upptagning av färskpotatis och nu går det äntligen att köpa den tvättade i butik. Fördelarna med tvättad färskpotatis är att du vet vad du får för kvalitet med dig hem från butiken, det är miljöeffektivt då det är mindre åtgång vatten för att tvätta potatisen i stor skala och det går snabbare att få potatisen i grytan. Tillhör du en av de många som vill, kanske av tradition, köpa färskpotatis jordig så kan det vara dags att omvärdera.

De positiva effekterna av att sälja och köpa tvättad potatis, även färskpotatis, är många. Vinterpotatisen vi köper i butik är i princip alltid tvättad. Men färskpotatisen vill många köpa jordig, speciellt den första färskpotatisen och kring midsommar. Varför det är på detta sätt är svårt att avgöra, men en gissning är att det ger konsumenterna en känsla av att potatisen alldeles nyss har tagits ur jorden. Tvättad färskpotatis har sålts till storhushållen länge, men det har varit svårare att nå ut till konsument med den produkten.

Skonsam tvätt i rent vatten
Tvättningen, som är mycket skonsam, sker i samband med att potatisen sorteras och packas. Vid tvättningen används enbart rent vatten (av dricksvattenkvalitet) utan tillsatser. Den säljs ibland i påse men också ur stora lådor.

Hållbarhet och förvaring
En tvättad potatis ska förvaras som vanligt, dvs. mörkt och svalt, gärna i kylskåpet. Hållbarheten är lika lång för tvättad potatis som för otvättad.

Fördelar med att köpa och hantera tvättad potatis:

 1. Du ser vilken kvalitet du köper hem genom att det är lättare att avgöra potatisens kvalitet i butiken. Med bättre kvalitet blir det mindre att kasta och ett mer rättvisande kilopris. Skadad potatis och t ex stenar kan sorteras bort i tidigare led.
   
 2. Det blir enklare och renare att plocka potatisen och risken minskar för spridning av jord till andra livsmedel i kundvagn, matkasse, kyl och på kökets diskbänk/beredningsbänk.
   
 3. Tvättad potatis gör det enklare och snabbare att tillaga potatisen hemma. Potatisarna kan läggas direkt i kokkärlet och tillagas direkt. I synnerhet färskpotatis som inte har något skal att tala om. Även senare på säsongen och under vintern kan potatis tillagas och ätas med skal, men med eller utan skal är smak- och vanesak och valet varierar också för vilken maträtt som ska tillagas.
   
 4. Mindre åtgång av vatten och energi vid sköljning och eventuell skalning i hemmet.
  För att skölja och skala 1 kg potatis hemma går det i genomsnitt åt 10 liter vatten. I storskalig tvättning går det åt 800 l vatten för att tvätta 6000 kg potatis, det vill säga 1,3 dl vatten per kilo potatis (enligt uppgifter från Svensk potatis juni 2018).

Läs mer: Koka färskpotatis med precision

Sammanställt av Cecilia Sassa Corin, matkonsult Hushållningssällskapet

Juni 2018

Huvudkälla: Svenskpotatis.se samt samtal med Svensk Potatis

Fotokällor:Svensk Potatis,  översta bilden fotograf Björn Tesch

 

 

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu