Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Ärtfrikadeller

Svenska gula ärtor möter kokt kall potatis och blir grunden i dessa frikadeller som gärna serveras i en wrap eller i ett pitabröd tillsammans med en saftig sallad. Ett annat alternativ är att servera med klyftpotatis, säsongens grönsaker och en smakrik yoghurtsås.

4 port

125 g gula ärter
125 g kokt kall potatis
1 ägg
2 msk ströbröd
1 schalottenlök
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
salt, peppar
flytande matfett/olja till stekning

  1. Blötlägg de gula ärtorna minst 10 timmar.
  2. Koka ärtorna enligt anvisningar på paketet. Låt de svalna.
  3. Mixa ärtorna i en matberedare. 
  4. Pressa/finriv den kokta potatisen och blanda med de mixade ärtorna.
  5. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl.
  6. Låt smeten vila ca 30 minuter. Gör ett stekprov och smaka av. Eventuellt kan mer salt tillsättas.
  7. Forma till små bollar och stek i flytande matfett eller olja.

Recept- och fotokälla: Svensk potatis /potatis i tiden.

Fotograf: Thomas Carlén

Fler historiska men moderniserade recept finns på potatisitiden.se

Ursprungsrecept källa: Ekonomisk kokbok, Praktisk föda 1910.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu