Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatispirog med kål och ägg

Piroger är praktisk mat att servera som kvällsmat eller lättare lunch. Den här pirogen har en fyllning av brynt kål och ägg. Degen innehåller både kokt, kall potatis och mjöl som gör degen smidig och lätt att arbeta. Dessutom går det åt lite mindre fett än det gör till andra, mer pajliknande degar.

4 port

75 g kokt kall potatis, skalad (ca 225 g rå potatis med skal)
2 dl vetemjöl
50 g matfett

Fyllning:
½ litet kålhuvud, ca 500 g
Matfett till bryning av kål
1 hårdkokt ägg

  1. Sätt ugnen på 175° C.
  2. Pressa eller riv den kokta potatisen. Blanda potatis och mjöl i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fett i potatisblandningen med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare, arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Strimla eller skär vitkålen i små bitar. Förväll kålen några minuter i kokande vatten, låt kålen rinna av. Bryn kålen.
  4. Hacka ägget. Blanda kål och ägg
  5. Kavla ut degen till en rundel, ca 28 cm i diameter, på ett bakplåtspapper.
  6. Lite nedanför mitten på degen, Lägg ut kålen varvat med det hackade ägget på ena halvan av rundeln. För över resterande del av degen som ett lock och tryck fast i sidorna.
  7. Grädda i ugnen ca 25 minuter eller tills den fått en vacker gyllene färg.
  8. Serveras med en god sallad.

Recept- och fotokälla: Svensk potatis /potatis i tiden.

Fotograf: Thomas Carlén

Fler historiska men moderniserade recept finns på potatisitiden.se

Ursprungsrecept källa: Bakrecept med potatis och potatisflingor, år 1914

 

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu