Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bondbönor i asiatisk sås

Svenska torkade och skalade bondbönor möter asiatiska smaker. En mustig gryta med en fin balans mellan sälta och syra och lite hetta. Såsen till denna gryta är en av mina favoriter som jag använder till lite av varje. Den passar mycket bra till de torkade bondbönorna. Bondbönorna kokar direkt i såsen och syran i såsen gör att bondbönorna inte kokas sönder, som de annars lätt gör när de kokas i vatten.

Istället för bondbönor kan du använda t ex linser eller skalade mungbönor.

En gryta som passar bra i lunchlådan.
Servera med quinoa, bulgur eller nudlar (eller jasminris som på bilden) och grönsaker av valfritt slag. Välj valfria grönsaker till efter säsong och tillgång.

Grytan är helt växtbaserad och innehåller inte gluten.

3-4 port

2 dl skalade torkade bondbönor, 170 g torkade (blötlägg gärna i vatten så går kokningen snabbare)
1 msk rapsolja
1 msk färsk ingefära, riven
1½ msk röd currypasta
1 pressade vitlöksklyfta
3 msk ljus soja (japansk)
1 tsk rivet limeskal (det yttersta)
2 msk nypressad lime/citron
4 dl kokosmjölk, gärna lätt (en burk)
ev 1 tsk socker
ca ½ dl grovhackad thaibasilika eller koriander (fryst går bra)
1 röd paprika
50 g bladspenat (färsk eller frusen)

  1. Torkade och skalade bondbönor kan kokas direkt utan föregående blötläggning, men kokningen går snabbare om de ligger i blöt en stund (eller lägg de i blöt t ex över natten).  Blötläggningsvattnet hälls bort.
  2. Fräs olja, currypasta, pressad vitlök och riven ingefära 1-2 minuter. Slå på soja, pressad lime/citron, rivet citrusskal, kokosmjölk och ev lite socker. Koka upp.
  3. Lägg i bondbönor. Koka cirka 20-30 minuter eller tills bönorna mjuka. Exakt tid är svår att ange eftersom det beror på bl a blötläggningstid. Smaka helt enkelt.
  4. Ansa och skär paprikan i bitar. Strax innan bönorna är klara tillsätt paprika och bladspenat. Tillsätt koriander eller thaibasilika. Smaka av. Kanske behövs det lite extra pressad citron, lite umamibuljong, mer curry eller annat. Du ska få en fin balans mellan sälta, syra, lätt sötma och lite hetta.
  5. Servera med valda tillbehör.

 

Variation: Tillsätt lite jordnötssmör till såsen eller strö hackade jordnötter över. Den som äter fisk kan byta en del av den japanska sojan mot fisksås.