Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatissufflé

Nedan presenterar vi ett recept som vi hoppas ska inspirera er läsare att testa och kanske utveckla vidare. För just recept är något som inte är skrivet i sten, de kan utvecklas hela tiden. Det är det som är så intressant och spännande med matlagning. I vår litteraturgenomsökning kan vi se denna utveckling av recept från 1800-talet till dagens receptur.

I potatissufflé kan rester av kokt potatis omvandlas till festmat. 

4 – 6 port

800 g potatis
2 msk matfett
1 dl grädde
3 äggulor
½ msk salt
3 äggvitor
2-3 krm malen muskotnöt
Vitpeppar
Matfett till formen

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en ugnssäker form med raka kanter.
  2. Skala och koka potatis.
  3. Pressa potatisen. Tillsätt matfettet, använd elvisp eller potatisstöt för att blanda.
  4. Rör ner grädde, äggulor och salt.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i moset. Smaksätt gärna moset med riven muskot och vitpeppar
  6. Häll smeten i den smorda formen. Grädda sufflén ca 45 – 50 minuter.
  7. Serveras till kött- eller fiskrätter. Potatissufflén kan även serveras som en ensamrätt med skirat smör.

Recept- och fotokälla: Svensk potatis /potatis i tiden.

Fotograf: Thomas Carlén

Ursprungsrecept källa: Prinsessornas kokbok – år 1944

Fler historiska men moderniserade recept finns på potatisitiden.se

 

 

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu