Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

 

Potatis från fåra till tallrik

Potatis är en populär och klimatsmart knöl med många spännande egenskaper. Den behöver mycket omtanke inför och under odling för att få en bra kvalitet. Vi på Hushållningssällskapet möter Jan-Inge Johansson, ekologisk potatisodlare i Strömstad, som berättar hur viktigt det är att välja rätt sorts potatis på rätt jord och att ett större avstånd mellan plantorna minskar risken för brunröta.
Vår kära knöl behöver god omvårdnad även under förvaring och tillagning. Matkonsult Eleonor Schütt berättar hur du med hjälp av en termometer kan få till det perfekta potatiskoket och ger intressanta fakta om potatis som näringskälla. Vet du t ex att potatis innehåller resistent stärkelse som är godis för våra tarmbakterier?
I senare delen av programmet ger hortonomerna Stina Månsson och Marie tips till hobbyodlaren om olika sätt att lyckas med potatisen på friland. Eller varför inte börja i liten skala och odla i en spann?

 

Lyssna på avsnittet