Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Listeria – risk vid nedsatt immunförsvar och graviditet

Genom att välja produkter i början av hållbarhetstiden eller hetta upp maten till 70°C kan riskgrupperna (personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida) minska risken för smitta av listeria. Störst risk för listeria är kall ätfärdig mat med lång hållbarhet. Nytt är rådet att tinade, frysta grönsaker och skuren melon bör förvaras i kylskåp och ätas upp inom några få dagar.

Personer som har normalt fungerande immunförsvar blir oftast inte alls sjuka av listeria. Men för personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida kan följderna av en listeriainfektion bli allvarliga.

Livsmedelsverkets råd om listeria är i stort oförändrade (uppdaterades i jan 2019), men några förtydliganden och tillägg har gjorts. Störst risk för listeria innebär livsmedel som förvaras flera veckor i kylskåp och sedan äts utan att först värmas upp. Det är till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat köttpålägg och patéer.

– Vi råder därför den som tillhör någon av riskgrupperna att äta sådana produkter i början av hållbarhetstiden, eller upphettade. Ju färskare produkt, desto mindre risk för skadliga halter av listeria, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta, listeria dör när maten upphettas till minst 70 ℃.

Under senare år har utbrott av listeriainfektion orsakats av upptinad majs och skuren melon. Listeria kan föröka sig snabbt i dessa livsmedel, särskilt om de förvaras för varmt.

– Vi ger därför ett nytt råd om att förvara tinade, frysta grönsaker och skuren melon i kylskåp och att äta upp dem inom några få dagar. Det kan tyckas självklart, men alla kanske inte tänker på det, säger Åsa Rosengren.

Personer med nedsatt immunförsvar och sköra äldre är mest sårbara
Listeriainfektion är ovanligt, men kan i värsta fall vara dödlig. I Sverige rapporteras varje år mellan 40 och 70 listeriosfall. De flesta som drabbas är sköra äldre eller personer med nedsatt immunförsvar. Personer med nedsatt immunförsvar är de som är organtransplanterade, har cancer, inflammatoriska sjukdomar, nedsatt njur- och leverfunktion eller hiv/aids. Personer med blodcancer är mest mottagliga för listeria.

Gravida har också förhöjd mottaglighet för listeriainfektion. En infektion kan orsaka missfall, men det är mycket ovanligt.

Råd till personer som tillhör någon av riskgrupperna

 • All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta, listeria dör när maten upphettas till minst 70℃.

För den som vill äta kylda ätfärdiga livsmedel utan att värma dem kan följande råd minska risken att bli sjuk:

 • Kylskåpet: Förvara kylvaror kallt, ha 4°C i kylskåpet.
 • Skivat köttpålägg och paté: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.
 • Köpt gravad och rökt fisk: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.
 • Egengravad fisk: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät den gravade fisken inom en vecka eller frys in.
 • Sushi/sashimi: Nygjord köpt sushi/sashimi går bra att äta. För hemgjord sushi/sashimi, använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät sushin/sashimin inom några få dagar.
 • Tinade frysta grönsaker: Förvara i kylskåp. Ät dem inom några få dagar.
 • Skuren melon: Förvara i kylskåp. Ät melonen inom några få dagar.

Undvik dessa livsmedel (om de inte hettas upp till 70 grader):

 • Opastöriserad mjölk.
 • Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
 • Mögel- och kittostar. Även om de är gjorda på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.
 • Kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark.
 • Säkra ostar är alla hårdostar, färskost och mjukost i ask eller tub, och även alla sorters ostar som upphettas till bubblande het.

Källa Livsmedelsverket