Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Grön melonsoppa med ärtor

Jag har väl aldrig missat att säga att jag är svag för kalla soppor på varma dagar. Detta är en riktig sommarsoppa, inte bara för att den är kall, utan också för att det är riktiga säsongsvaror i som gurka och honungsmelon. Lite lätt sötma från melonen, syra från lime och styrka från chili och ingefära, bryt med lite lätt sälta. Den kan tas med som matsäcksmat, serveras istället för smoothie som mellanmål och vara god som förrätt, lunch eller middag.

4 port

1 honungsmelon
½ gurka
1 lime, rivet skal och saft
200 g frysta gröna ärtor
2 msk färsk koriander (kan uteslutas)
1-2 tsk sambal oelek
½-1 msk riven färsk ingefära
1 msk kallpressad olja
3 dl kall grönsaksbuljong (av tärning eller fond)
salt
 

Till servering: Rostade pumpakärnor, solroskärnor, riven smakrik ost eller syrad mejeriprodukt

  1. Skala och dela melonen. Ta bort kärnorna. Dela i stora bitar.
  2. Dela gurkan i bitar.
  3. Riv limeskalet och pressa ur saften. Skala och riv ingefäran fint.
  4. Bland i en mixer melon, gurka, limejuice och det mesta av skalet, sambal oelek, olja och det mesta av ingefäran. Mixa slätt och späd med grönsaksbuljongen.
  5. Smaka av med mer kryddor och salt. Ställ i kylen till servering.
  6. Servera ur glas eller djup tallrik. Garnera med rostade frön och lite ringlad god olja ,riven smakrik ost eller syrad mejeriprodukt.