Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Oliv- och tomatröra till mackor och sallad

Detta blir en smakrik och god röra som jag äter på bröd, till salladstallrik eller t ex stekt fisk. Den kan göras på olika mejeriprodukter, även växtbaserade så länge de är någorlunda fasta (med tunnare produkter blir det mer passande som sås/dressing).
Hemma hos oss blir det ofta små slattar av t ex soltorkade tomater, oliver, färskost eller kvarg och kanske en bit lök eller lite gräslök kvar i kylskåpet som riskerar att blir för gamla och börja mögla. Tillsammans kan det bli goda pålägg och röror. Som variation kan även småbitar av smakrik ost rivas ner i röran.

50 g soltorkade, marinerade tomater (ca 7 st), i fina strimlor
50 g kärnfria svarta oliver, grovhackad
150 g kvarg 10 % fett, naturell färskost eller liknande
1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
10 g hackad gräslök
finhackad basilika, timjan eller annan örtkrydda
svartpeppar

  1. Strimla, hacka och förbered alla ingredienser.
  2. Blanda alla ingredienser och smaka av. Både oliver och marinerade tomater brukar vara ganska salta och därför brukar inte behövas extra salt.
  3. Servera på gärna grovt bröd eller knäckebröd, till olika sallader eller exempelvis stekt fisk och liknande.