Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Morotssallad med linser och grön kesodressing

Morötter har säsong hela året, men såhär på sommar och tidigt höst kan vi få tag i nyskördade knippmorötter som är extra goda. I salladen kan olika typer av linser användas, men allra godast är de fastare sorterna, som t ex svenska delikatess- eller gotlandslinser (eller beluga- eller puylinser). Salladen är rik på protein, fiber och olika skyddande ämnen. Som variation kan den som vill steka ost av halloumityp till eller ha ost ev fetatyp till.

4 port

Sallad:
6-8 morötter
1 tetra förpackningar gröna eller svarta linser ca 3 dl eller ca 1½ dl okokta.
250 g gröna bond- eller sojabönor (frusna) eller gröna bönor av valfritt slag
4 tomater
2-3 salladslökar
1 msk rapsolja
2 msk balsamvinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar

50 g ruccola

Grön kesodressing:

20 g ruccola
1 tsk honung eller liknande
1 liten vitlöksklyfta
250 g keso
1 krm salt
½ krm peppar

1. Skölj och koka linserna enligt anvisningarna på paketet om du använder okokta linser.  Häll av kokspadet. Låt kallna. Om du använder färdigkokta på tetra: Spola linserna i kallt vatten och låt den rinna av.
2. Borsta morötterna  rena, dela i slantar eller strimlor och koka dem halvmjuka.
3. Tina soja- eller bondbönor. Skölj och dela tomaterna i bitar. Skölj och skiva löken.
4. Lägg ruccola i bottan på ett salladsfat. Blanda alla ingredienser till salladen. Smaka av och lägg salladen ovanpå ruccolan.
5. Kesoröra: Mixa rucola, honung, vitlök med lite keso. Tillsätt sedan resten av keson. Krydda med salt och peppar. Smaka av.
6. Servera salladen med den kesodressingen och ev extra bröd till för den hungrige.

Läs mer om olika linser

Läs mer om morötter