Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fisk med smakrikt rödbetsfräs

Servera valfri, stekt fisk med en smak- och färgrik fräs av syrliga rödbetor, salt kapris, umami från ansjovis och söt fräst lök. Tillsammans med t ex potatis och syrad gräddprodukt blir det jättegott och saftigt.

2 port

ca 250 g fiskfilé, t ex sej, torsk eller spätta (2 portionsbitar)
½ dl vetemjöl (eller ströbröd)
½ tsk salt
lite peppar
1 msk flytande matfett

Rödbetsfräs:
½ gul lök, ca 50 g
50 g inlagda rödbetor ca 1 dl
1 msk kapris
15 g ansjovisfilé (ca 3 st)
1 msk flytande matfett

Till servering: 1 dl gräddfil eller liknande, kokt potatis och säsongens grönsaker.

  1. Tina fisken om den är frusen. Torka av fiskfiléerna/bitarna om de är blöta.
  2. Blanda vetemjöl, salt och peppar på en tallrik. Vänd fiskfiléerna i vetemjöl och lått dem ligga på torr tallrik under tiden som rödbetsfräset tillagas.
  3. Skala och finhacka lök. Låt rödbetorna rinna av och skär dem i små tärningar. Dela ansjovisen i mindre bitar.
  4. Fräs löken i olja så den blir söt och genomskinlig. Tillsätt hackade rödbetor, ansjovis och kapris. Fräs någon minut och ställ sedan detta åt sidan.
  5. Hetta upp en stekpanna med matfett. Lägg i fisken när fettet är ljusbrunt. Sänk till medelvärme. När fisken har fin stekyta, vänd fisken och stek tills fisken är genomstekt (ca 52 grader där temperaturen är som lägst).
  6. Servera genast med t ex kokt potatis, rödbetsfräs, gräddfil och valfria grönsaker.

Receptvariation: Smaksätt rödbetsfräset med hackad dill, persilja eller gräslök strax före serveringen. Har du inte hapris hemma kan hackad saltgurka vara ett alternativ.