Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Havrekligröt
Havrekli är en mjuk, behaglig fiber med en god lite mustig smak. Havrekli har nästan dubbelt så hög halt fiber som havregryn. Havrefibern innehåller mycket betaglukaner som fungerar ungefär som fibrer vilka har en kolesterolsänkande effekt. Betaglukanerna kan svälla och bidrar därför med bra mättnad och långsammare höjning av blodsockret.

1 port

1 dl havrekli 45 g
1½ dl vatten
1½ dl mjölk eller växtbaserad variant 150 g
½ krm salt 0,7 g

Till servering: Valfria bär, sylt eller mos och mjölk

  1. Blanda alla ingredienser i en gryta och koka upp under omrörning.
  2. Sänk till riktigt låg värme och håll efter botten så gröten inte bränner vid. Koka ca 5 minuter.
  3. Späd ev med mer vatten om gröten blir för tjock. Detta händer ofta när vi kokar enstaka portioner eftersom mycket vatten ångar bort.
  4. Servera med dina favorittillbehör.
  5. I mikrovågsugn: Mät upp alla ingredienser till 1 portion direkt i en djup tallrik (helst med höga kant så gröten inte kokar över så lätt). Tillaga i cirka 2-2½ min på full effekt (750W). Rör om med en sked. Tillaga ytterligare cirka 2½ min på låg effekt (160W). Rör igen och tillaga ytterligare någon minut på låg effekt om det behövs.

Receptvariation:
Servera gröten med valfria tillbehör. Eller smaksätt gröten med olika kryddor som t ex kanel eller kakao, bär, choklad, nötter, torkad frukt eller vad du själv är upplagd på.