Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Frutti med citruston och bär

En liten rätt som är omtyckt och lättäten både som mellanmål, dessert och frukost. Hemlagad frutti görs enkelt på kall manna-, grahams- eller risgrynsgröt. Eller gröt av steel cut oats (klippta havrekärnor). En rätt som är enkel att bara ta fram och hugga in i på morgenen eller att ta med "on the go".

Servera med säsongen frukter och bär eller sylt. Ett recept med variation där du själv avgör vad som är lagom konsistens, sötma och krämighet.

Detta är inget fast recept att följa till punkt och prick. Frutti behöver smaka likadant från gång till gång utan du kan utgå från det som finns hemma. Vill du göra den lite krämigare variant till dessert kan du blanda ner lite vispad grädde.

2 port

1 portion kall grahamsgröt (alt manna- eller risgrynsgröt eller gröt av steel cut oats), ca 2 dl
ca 1 dl matyoghurt, gräddfil eller liknande
ca 2 krm vaniljsocker
ca 1 msk florsocker
lite rivet citronskal (kan uteslutas)

Till servering: ½ dl bär eller frukter i bitar, nötter eller frön

  1. Om du inte har rester av gröt; koka en portion gröt enligt recept på förpackningen. Kyl gröten snabbt i t ex vattenbad. Vispa gärna i den då och då, så blir det lättare att blanda den i nästa steg. (Manna- och grahamsgrynsgröt får lätt en seg hinna på sig om den lämnas kokhet att kallna. Rör bort den mesta värmen så brukar detta undvikas. Den sega hinnan kan i nästa steg vara svår att röra slät. Har din gröt redan en seg hinna, ta bort den innan du blandar den i nästa steg).
  2. Blanda kall gröt med gräddfil till lagom konsistens, gärna med en visp så den blir så slät som möjligt (rmed risgrynsgröt brukar det gå bra att bara röra med en sked). Eftersom gröten och olika typer av yoghurt kan vara olika tjocka är det svårt att skriva precis hur mycket gräddfil som behövs.  
  3. Smaka av med socker och vanilj och lite rivet skal av citronskal. Ska fruttin serveras med söt sylt kanske du vill ha mindre florsocker i din frutti.
  4. För mer krämighet blanda ner lite vispad grädde.
  5. Servera med valfria bär eller frukt i bitar occh gärna nötter, mandel eller frön. Även sylt eller saftsås är gott till.

Variera genom att servera frutti med olika frukter och bär. Frutti kan med fördel smaksättas med lite riven bittermandel eller mandelmassa. Även kardemumma och kanel är klassiska och omtyckta kryddor. Strö gärna över lite hackade nötter  eller rostad kokos vid servering.
Det går att göra frutti med olika typer av mejeriprodukter, även sötade, och med mer eller mindre grädde. Smaken kan bli mer eller mindre syrlig och konsistensen mer eller mindre krämig. Prova dig fram och använd det som finns hemma.