Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Delikatesslinser med rödbetor och grön kräm

I rätten på bilden har jag blandad röd- och gulbetor och använt Gotlandslinser samt mâchesallad. Till detta är det gott med rostade mandlar eller nötter, grön ruccolakräm och krämig saffransquinoa. Quinoa finns svenskproducerad även om den inte finns som standardsortiment. Mâchesallad kan skördas under snön och ruccola kan verikalodlas. Visst är det spännande med svenska mat under utveckling! Det känns lyxigt och exotiskt! 

Det odlas linser i Sverige. Delikatesslinser, Gotlandslins och Korallins är de jag stött på. De är kokfasta, vackra och med delikat smak. De ger lite lagom tuggmotstånd utan att upplevas mjöliga.

Rödbetor har vackra färger och god smak som lyfts fram lite extra med den lite söta och syrliga dressingen. Salladen serveras på ett stort fat med en grön kräm till.

En snabb variant av salladen kan göras på färdigkokta rödbetor (brukar finnas i grönsaksdisken) och färdigkokta gröna linser på tetrapack.

4 port

1½ dl okokta svenska delikatess-, gotlands- eller korallinser (alternativt, beluga- eller puylinser), ca 3 dl kokta
5-6 normalstora rödbetor (eller olika färger)
1 liten rödlök

Dressing:
2 msk rapsolja (eller annan olja)
1 msk honung eller sirap
2 msk balsamvinäger
1-2 krm salt
1-2 krm svartpeppar

50 g mâche sallad

½ dl rostade nötter eller sötmandel, grovhackade

Ruccolakräm:
30 g ruccola
1 tsk honung eller sirap
1 liten vitlöksklyfta
1-2 msk vatten
300 Oatly på mackan eller naturell färskost
1 krm salt
½ krm peppar

  1. Borsta betorna rena. Koka dem mjuka. Koktiden varierar med storlek men det tar vanligen mellan 30-60 min. Skala dem när de är svalnat lite och skär dem i klyftor.
    Rödbetorna kan även rostas i ugnen 225°C. Borsta rödbetorna rena och dela dem i klyftor. Lägg klyftorna på bakplåtspapper på en långpanna tillsammans med 1 msk rapsolja. Rosta dem i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills de är mjuka. I ugnen får betorna en lite sötare smak.
  2. Koka linserna enligt instruktionen på förpackningen.
  3. Ruccolakräm: Skär ruccolan i mindre bitar. Mixa rucola, honung, vitlök, och vatten slätt. Mixa ner hälften av Oatly på mackan. Rör ner resten. Krydda med salt och peppar. Smaka av, ev behövs lite olja för att runda av smaken. Lägg i en serveringsskål.
  4. Skala och skiva rödlöken riktigt tunt.
  5. Rosta nötter eller mandel i en torr stekpanna. Hacka dem grovt.
  6. Blanda en dressing av olja, honung/sirap, vinäger, salt och peppar. Hälften blandas med linserna och andra hälften med rödbetorna.
  7. Lägg mâchesallad på ett stort serveringsfat. Spara lite till garnering.
  8. Varva rödbets- och linssalladen med tunt skivad lök.
  9. Garnera med lite vacker mâchesallad.
  10. Servera med hackade nötter eller mandel och ruccolakrämen.
  11. För en matigare rätt är det gott att servera krämig saffransquinoa eller andra gryn till. Blanda kokta gryn med finstött saffran, någon gräddvariant, lite salt, peppar och värm.