Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Korngrynsgröt

En riktigt god och mustig gröt med fibrer och protein som mättar bra. Ett hälsosammare och klimatsmartare alternativ till risgrynsgröt. Under risodling produceras den värmande klimatgasen metan, men vid odling av korn är klimatpåverkan mycket låg.
Krossade korngryn kan också bytas ut mot klippta havrekärnor, så kallade steel cut oats.

4 port

2 dl krossade korngryn
2 dl vatten
½ tsk salt
½-1 msk socker (valfritt)
½ msk flytande matfett
ca 7 dl mjölk eller växtbaserad dryck, t ex Havredryck med lite högre fetthalt

 

  1. Blanda korngryn, vatten, salt och socker och koka upp.
  2. Rör om och tillsätt mjölk. Koka upp.
  3. Koka under lock på mycket låg värme ca 30 min. Rör om ifall det behövs. Har du gjutjärnsplattor kan du troligen stänga av plattan helt och låta det stå och svälla på eftervärmen.
  4. Om gröten känns tunn koka en stund utan lock. Om den känns torr späd med mer mjölk. Själv låter jag gärna gröten stå och svälla i 30 minuter på eftervärmen. Sen kokar jag upp med mer mjölk och stänger av gröten så den får stå och svälla igen.
  5. Smaka av och servera med kanel och socker, bär eller sylt.