Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Chokladbollar med dadlar

Chokladbollarna har en riktigt bra chokladsmak och är lite av nyttigt godis med fiber, bra fett och mineraler. De är enbart sötade med dadlar. De kan rullas i kakao, kokos, hackade nötter eller sesamfrön.

16 st bollar á ca 15 g 

1 dl solroskärnor, 60 g
ca 15 dadlar, urkärnad vikt 120 g
1½ dl havregryn (för glutenfritt använd ren havre)
2 msk kakao
1 msk flytande matfett eller rapsolja
2 krm vaniljsocker
en nypa salt
ca 1 msk kallt, starkt kaffe

Rulla i t ex hackade nötter, kokos, kakao eller sesamfrön

  1. Kärna ur dadlarna om det inte är gjort. Dadlar kan ha varierande storlek och vara olika saftiga. Därför är det är svårt att ange exakt antal. 
  2. Mixa solroskärnor, dadlar, havregryn, kakao, vaniljsocker och salt till önskad konsistens i en matberedare. Ta upp lite av smeten och se om det går att forma en boll. Mixa ev en liten stund till.
  3. Tillsätt ev kaffet, lite i taget. Mängd vätska beror bl a på dadlarnas saftighet.
  4. Rulla ca 16 bollar. Rulla dem om du vill i t ex kokos, hackade nötter, kakao eller sesamfrön.
  5. Förvara dem i kylskåp eller frys.

 

Variation:

Dadlar kan ersättas med samma vikt annan torkad frukt, t ex aprikoser eller fikon. Solroskärnor kan ersättas av valfria nötter, hampafrön eller mandel.

Uteslut kakao och kaffe och smaksätt istället med: rivet skal från ½-1 citron, 2 msk citronsaft och ev 2 msk lakritspulver eller 1 tsk kanel, 1 krm malen kardemumma, 1 krm malen ingefära och 2 msk vatten eller pressad citrus.

Här är kokosen färgad med karamellfärg för att skapa dadelbollar i påskedition.