Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bovetegröt med torkad frukt

En mild och god gröt som är lätt att variera. Den kan kyls ner och värmas upp på nytt. Den är även god kall tillsammans med frukt, nötter och något syrligt.

2 port

1½ dl hela bovetekärnor *
2 dl vatten
2 dl valfri mjölk (eller vatten)
1 krm salt
7-8 aprikoser i bitar

 

* välj bovete som är märkt som glutenfri om du har celiaki/glutenintolerans

Förslag till variation och tillbehör:
Variera mellan olika sorters torkad frukt. Smaksätt med kanel, vanilj eller kardemumma. Servera med bär eller frukt, syrlig sylt, hackade nötter eller frön, tahini, eventuellt mjölk.

  1. Häll boveten i en gryta och häll över kokhett vatten. Låt stå någon minut och rör. Häll grynen i en sil och häll bort vattnet. Vissa fabrikat är skördade efter att bovetet är utsatt för frost eller är förbehandlat. Allt bovete behöver inte sköljas. Läs pån förpackningen.
  2. Lägg tillbaka grynen i grytan. Slå på 2 dl nytt vatten, 2 dl mjölkprodukt, salt och aprikoser i bitar.
  3. Koka upp och låt koka på låg värme under lock ca 10 min. Rör då och då. Späd ev mer vätska eller koka utan lock om du vill ha den fastare. Smaka av.