Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Måltidssällskap med distans i coronatider

I dessa coronatider blir måltider tillsammans med släkt och vänner inte självklara. Vi behöver alla kraftigt begränsa våra sociala kontakter för att minska smittspridning och många sitter i mer eller mindre karantän. Men att gemensamt få dela en måltidsstund är fortfarande möjligt tack vara olika typer av videochattar. För vissa av oss går det bra att äta tillsammans ute, bara vi håller distans. Detta är det som gäller i skrivandets stund, men det kan naturligtvis ändras.

Äta ute med distans och god handhygien

Ta med maten ut som picknick, grilla utomhus eller beställ take-away och ät maten ute, men håll distans. Ta gärna med lite handsprit som ni kan använda innan måltiden om ni inte har tillgång till tvål och vatten innan måltiden. Så kan det fungera för de som är friska och inte behöver isolera sig.
 

Måltidssällskap via videochatt

Vi kan äta tillsammans via videochatt när vi inte kan träffa våra nära och kära som tillhör riskgrupper. Likaså om avståndet till vänner och släkt är stort och vi uppmanas att hålla oss hemma. Vi vill ändå ha lite trevligt och festligt kring måltiderna, inte minst till helger och festligheter. Bestäm gemensamt en mattid, klä upp er och duka fint om det är fest och laga eller beställ något gott att äta.  Ring upp via videochatt och dela er gemensamma måltid.

Dina pengar kan stötta företagare

Just nu känns det särskilt viktigt att tänka på vad vi spenderar våra pengar på. Vilka företag vill vi ha kvar efter denna tid som just nu är tuff för många företagare. Kanske är du särskilt mån om att stötta en restaurang eller någon annan företagare som du vet har det svårt under dessa tider.

Corona smittar via droppar, inte via mat

Läs aktuell text från livsmedelsverket.se till konsumenter