Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Pizzabullar, mjölkfria och veganska

13-14 st i stora, veckade muffinsformar

Saftiga och matiga bullar med pizzasmak. Goda att ha till mellanmål, på pick-nick, till soppa eller nattamat. Här är de fyllda med färdig kronärtskockskräm, färdig tomatsås, riven vegoost och lite kryddor. Det går naturligtvis att använda vanlig ost och andra fyllningar också. Och vill du göra egen tomatsås och kronärtskockskräm så går det förstås också bra!

Det är ungefär samma metod som att göra kanelbullar. Det blir lite kladdigt när du skär till bullarna om du vill ha mycket fyllning, men det är det värt.

Deg:

½ pkt jäst eller torrjäst
2,5 dl havredryck eller mjölk
2 msk olja eller flytande margarin
½ tsk salt
½ msk socker
1½ dl grahamsmjöl
Ca 5 dl vetemjöl special

Fyllning:

½ burk kronärtskockskräm á 130 g (Zeta)
½ tetra färdig tomatsås med rostad vitlök á 390 g, t ex ICA i love eco
Ca 2 dl riven veganost (en sort som smälter)
Lite svartpeppar
Oregano

Till pensling: Smakrik rapsolja, camelinaolja eller olivolja

Garnering: ev lite flingsalt, oregano, solroskärnor

  1. Gör deg på vanligt sätt, använda vetemjöl special så arbeta degen ganska länge, den kan först vara ganska lös. Den ska vara smidig och släppa kanterna på bunken. Jäs ca 30 min. 
  2. Kavla ut till en rektangel ganska tunt.
  3. Bred och lägg på: kronärtskockskräm, tomatsås, riven veganost, lite svartpeppar och oregano.
  4. Rulla ihop till en rulle. Skär ca 14 bitar och lägg varje bulle i en lätt smord, rejäl och stor muffinsformar (papp). Lägg gärna den yttersta degänden under själva rullen som kan fånga upp all go fyllning.
  5. Ugn 225°C.
  6. Jäs tills bullarna är riktigt luftiga. Pensla med olja. Strö ev över lite flingsalt. Ev extra oregano eller solroskärnor.
  7. Grädda i mitten av ugnen 225°C i ca 10-15 min. De ska ha fin färg.
  8. Goda nygräddade men även dagen efter. 

Variation: I fyllningen kan det även vara gott med bitar ev oliver eller soltorkade tomater.