Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Ceasars potatissallad

Gillar du ceasarsallad? Om svaret är ja så kommer du älska denna potatissallad. Den är magisk att göra på färskpotatis, men nästan minst lika god på små, tunnskaliga delikatesspotatisar.
Salladen är enkel att göra äggfri och vegansk.

800 g färskpotatis eller små delikatesspotatisar

1 huvud romansallad, strimlat

1-1½ dl majonnäs, ev vegansk (se tips nedan)
2 msk färskpressad citronjuice
ca ½ msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
2-3 tsk finhackad kapris + lite spad
1 dl riven lagrad ost eller vegetarisk variant
ev salt
svartpeppar

  1. Tvätta potatisen ren och koka den mjuk. Tunna skal på potatisen stör inte alls smaken. Låt potatisen svalna lite och dela den sedan i halvor (eller kvartar om potatisen är större).
  2. Tvätta och torka romansalladen. Strimla den skapligt fint.
  3. Blanda dressingen i en skål som är stor nog att blanda hela salladen.
  4. Blanda majonnäs med citronjuice, dijonsenap, pressad vitlök, finhackad kapris och riven lagrad ost. Smaka av med lite kaprisspad som ger sälta och syra, ev salt och svartpeppar. Majonnäs kan smaka olika därför är det viktigt att du smakar dig fram.
  5. Blanda dressingen med potatisen och det mesta av romansalladen.
  6. Sprid romansalladen på ett fat. Lägg potatissalladen mitt på fatet.
  7. Servera salladen till något grillat eller stekt. T ex gröna bönor, paprika eller sparris är gott till.

 

Tips: vill hu hålla nere fetthalten på potatissalladen kan en del av majonnäsen bytas ut mot t ex gräddfil eller kvarg/kesella ca 10 % fett.

 

Äggfri majonnäs på kikärtsspad (Fava Aqua)

Det går att göra äggfri majonnäs på flera olika sätt. Det finns recept som utgår från osötad sojadryck eller cashewnötter också. Det finns också flera olika varianter att köpa färdig i butik med varierande smak. Men det är också enkelt att göra majonnäs själv. Det är ganska vanligt att jag använder små mängder majonnäs till smaksättning och då tycker jag det är enklast att köpa färdigt. Men till ceasarsalladen går det åt mer än 1 dl, så då kan det vara större idé att göra egen majonnäs.
Majonnäs har hög fetthalt, men fettet (rapsoljan) innehåller hälsosamma fettsyror.

3 msk kikärtsspad från tetra (eller från vita bönor)
1-2 tsk dijonsenap
1-2 msk färskpressad citronjuice
2 krm salt
vit- eller svartpeppar
2-2½ dl smakneutral rapsolja

  1. Använd en mixerstav och en högt, smalt mixkärl (mixbägare).
  2. Lägg kikärtsspad, dijonsenap, citronjuice, salt och svartpeppar i en mixbägare. Mixa ihop och häll i olja i i en tunns fin stråle när du mixar. Allt eftersom kan lite mer olja tillsättas. Fortsätt att mixa tills all olja är slut och majonnäsen är fast och krämig. Smaka av.