Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Melonsallad med jordgubbar och gryn

4 port som ensamrätt, ca 8 port på buffé

En somrig och saftig sallad som kan ätas som ensamrätt med bröd och något pålägg, som tillbehör till grillat, olika vita ostar eller chark eller på en buffé. Receptet kan varieras mellan olika gryn, melontyper och nötter eller frön. Passa på innan jordgubbssäsongen är slut!

3-4 port quinoa, gärna svensk, eller andra gryn
rivet skal och saft av 1 citron (eller lime), helst ekologisk
2 msk rapsolja
salt
lite svartpeppar
1 dl rostade hasselnötter (eller andra nötter/mandel/frön)
ca 1 kg vattenmelon (eller annan sort)
½-1 l jordgubbar
60-70 g färsk babyspenat
1 knippe rädisor
ev lite tunt skivad rödlök eller vårlök
 

  1. Koka quinoa eller andra gryn enligt anvisningarna på paketet. Svensk quinoa kan ibland behöva kokas i rikligt med vatten samt få ett nytt kokvatten för att få bort en del av de beska ämnen som finns på kornet. Smaka dig fram.
  2. Tvätta citronen, riv det yttre skalet och pressa ut citronjuicen.
  3. Blanda grynen med citron, olja, salt och peppar. Låt svalna.
  4. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna så de få lite lagom färg.
  5. Skala och skär melonen i kuber.
  6. Skölj, rensa och dela jordgubbarna i halvor eller fjärdedelar om de är stora.
  7. Skölj, ansa och skär rädisorna i ganska tunna skivor.
  8. Skölj spenaten vid behov och torka den torr.
  9. Skiva ev lite lök tunt.
  10. Varva de olika ingredienserna på ett fat.
  11. Servera som ensamrätt med bröd och ev något pålägg. Passar också som tillbehör till grillat, olika vita ostar eller chark eller på en buffé.