Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Quinoasallad med linser på svenskt vis

Salladen kan äta tillsammans som en ensamrätt. En gräddfilssås smaksatt med vitlök är aldrig fel att servera till. Lägg till falafel, korv, grillat eller ost om du vill. Eller servera salladen i wraps tillsammans med t ex keso eller liknande.

När du ändå kokar linser så passa på att koka mycket och frys sedan ner i lagom stora portioner. Använd en sort som inte kokas sönder så lätt, t ex Gotlands-, Korall eller Delikatesslins. Får du inte tag i svenska linser kan beluga- eller puylinser användas.

4 portioner

2 dl svensk quinoa (okokt)
1½ dl okokta gotlands-, korall- eller delikatesslinser eller andra linser, ca 3 dl kokta
1 liten röd lök
3-4 tomater i bitar
1 gul paprika i bitar
2-3 msk färskpressad citron- eller limejuice
1 dl hackad persilja
1 msk rapsolja
Salt, svartpeppa
ev mynta eller annan örtkrydda

Servera med: Salladsblad, tortillas (gärna fullkorn) eller pitabröd, keso eller kall vitlökssås

  1. Tillaga quinoa enligt anvisningar på påsen. Var uppmärksam så quinoan inte blir överkokt och klibbar ihop, det passar inte så bra till sallad. Smaka på quinoan strax innan den är klar. Tycker du att den smakar för beskt så häll av kokvattnet och häll på nytt kokande vatten och koka den färdigt.
  2. Tillaga linserna enligt anvisningar på påsen. Det brukar ta ca 15 minuter. Smaka dig fram så de inte blir överkokta.
  3. Låt linser och quinoa rinna av och svalna.
  4. Finhacka rödlök.
  5. Skär tomater och paprika i bitar.
  6. Pressad citron
  7. Finhacka persilja.
  8. Blanda quinoa, linser, lök, tomater, paprika, citron, persilja, olja, salt och peppar. Smaka av. Smaksätt ec med en örtkrydda, t ex mynta, timjan eller basilika.
  9. Fördela salladsblad på bröden, lägg på quinoasallad och rulla ihop till strutar. Klicka på keso. Slå ev in ”strutarna” i plastfolie eller smörgåspapper om de ska tas med ut.

 

Läs mer om quinoa 

Läs mer om linser

Rödbetssallad med linser och örtkeso,  Linssallad med dill och squash Linssoppa , Saftiga vegoburgare , Potatisfrestelse med feta , Köttgryta från mellanöstern , Potatisgratäng med höstsmak ,