Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Frutti med bovete på enkelt sätt

Frutti görs oftast på kall risgrynsgröt eller mannagrynsgröt. Här gör vi en näringsrik och glutenfri variant med krossad eller hel bovete som grund. Blanda med yoghurt och smaksätt med t ex vanilj och citron. Urbra rätt att äta som frukost eller ha med som mellanmål. Den kan också serveras som dessert efter t ex soppa. Ät den gärna med bär, frukt eller sylt och kanske hackade nötter, frön eller  kokos. För en krämigare variant kan lite vispad grädde blandas i.

Detta kan också vara en utmärkt resträtt när kokta gryn eller gröt blir över från frukost eller lunch.

2 dl helt eller krossat bovete, gärna svensk
4-5 dl vatten
2 krm salt
3-4 dl matyoghurt eller liknande
ca 2 msk socker eller florsocker
1½ tsk vaniljsocker
ev lite pressad citronjuice eller citronskal

Servera med sylt eller bär

  1. Skölj ev bovetet.
  2. Koka helt eller krossat bovete, vatten och salt. Krossat bovete ca 8 minuter, helt bovete lite längre. Det ska bli mjukt men inte klibba för mycket. Späd ev med mer vatten eller mjölk.
  3. Kyl bovetet i t ex kallt vattenbad.
  4. Blanda bovete med yoghurt, socker, vaniljsocker och ev citronjuice och citronskal. Smaka av.
  5. För en krämigare variant kan matyoghurt bytas mot crème fraiche eller lite vispad grädde blandas ner. 

Servera med valfria bär eller sylt. Strö gärna över lite rostade solroskärnor eller hackade nötter.

Läs mer om bovete , Bovetegröt