Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Äppelbruschetta

4 port som tilltugg

Dessa små tilltugg passar bra som en enkel förrätt eller som tilltugg till något gott att dricka innan maten. Kanske får du en känsla av att det ska smaka dessert? Men det gör det inte. Färskosten balanserar äpplets syra och sötma fint, det är lite lätt sälta i bruschettan och timjan och svartpeppar är inget vi i första hand associerar till dessert. Våga prova något lite nytt och oväntat!

1-2 svenska, syrliga äpplen (beroende på storlek)
½ påse stora bruschetta naturell á 175 g
1 förp ”På Mackan” eller annan färskost, ca 150 g
1 msk rapsolja eller flytande matfett
ca ½ tsk torkad timjan
lite svartpeppar
Ev lite honung eller sirap
½ dl flagad, rostad mandel 

 

  1. Skölj äpplena, halvera och ta bort kärnhusen. Skär äpplet i klyftor. De ska inte bli allt för tunna eftersom de ska stekas.
  2. Hetta upp en stekpanna till medelvärme och tillsätt matfett. Stek äppelklyftorna på båda sidor så de får lite färg. De ska bli mjuka men inte sladdriga. Smaksätt med timjan och svartpeppar. Lägg upp äppelklyftorna på en tallrik så de svalnar. Är äpplena mycket syrliga kan lite, lite sötma från t ex honung eller sirap balansera smaken.
  3. Om du inte köpt färdigrostad, flagad mandel så rosta mandeln i en torr stekpanna så det får lite ljusbrun färg. Ställ åt sidan. Hit kan du förberedas.
  4. Strax före servering. Bre färskost på bruschettan. Lägg en äppelklyfta på varje bruschetta. Strö på lite rostad, flagad mandel. Servera!  

För glutenfritt alternativ; välj glutenfritt bröd/bruschetta