Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rödkål med smak av apelsin, ingefära och äpple

6 port

Jag tycker verkligen om rödkål tillagad på traditionellt svenskt eller danskt vis så som vi ofta äter den till jul. Men nu har jag hittat en ny favoritversion med lite annan smaksättning.
Själv köpte jag på mig ganska mycket rödkål från Rekoring strax innan jul och nu behövde jag göra något med den. Hade lite olika idéer, men så dök ett recept upp som ändrade mina planer, gav mig inspiration och så gjorde jag som vanligt; ändrade lite efter egen smak och vad som fanns hemma. Jag är mycket nöjd med resultatet! 😊 Detta recept ska jag absolut använda igen!

500 g färsk rödkål
1 stort syrligt äpple
1 rödlök
skalet av ca ½ apelsin (ta lite i taget)
2-3 msk äppelcidervinäger
ca 1 msk riven färsk ingefära
1½ tsk salt
svartpeppar
ca ½ dl koncentrerad äppeljuice
1 dl vatten
1 msk flytande matfett, t ex smör och rapsolja

  1. Strimla rödkålen ganska tunt. Kärna ur och hacka äpplet (behöver inte skalas). Skala och hacka löken. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet.
  2. Lägg kål, äpple, lök i en kastrull eller gjutjärnsgryta. Tillsätt vinäger och det mesta av kryddorna men smaka av med det sista i slutet av tillagningen. Häll över koncentrerad äpplejuice och vatten. Koka upp under lock och låt sedan sjuda tills kålen är lagom mjuk.
  3. Smaka av om du behöver mer ingefära, salt, peppar, apelsinskal eller äpplejuice. Tillsätt lite matfett som rundar till smaken och gör kålen vackert glansig.
  4. Servera till olika varianter av biffar, korv, bullar, skinka osv.
  5. Kålen kan med fördel förberedas i förväg och antingen frysas in eller förvaras i kylen där den håller 2–3 dagar.  Värm kålen vid servering.

Variation: Den som vill kan även smaksätta rödkålen genom att koka med några nejlikor. Koncentrerad äpplejuice kan ersättas med lite utspädd juice eller äppelcider samt lite, lite sirap för att få upp sötman.