Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Råg- och havreplättar med vaniljyoghurt och bär

Plättar med havre och råg är lättlagade och goda som brunch, mellanmål eller en enkel kvällsmåltid. Lite mustiga med lätt sötma från bananen och väldigt goda med bär, vaniljyoghurt och kanske lite honung. Det går bra att använda riktigt mogna bananer eller bananer som varit frusna.

2 port

1 dl havregryn
1 dl rågflingor
1 tsk bakpulver
1 krm kanel + 1 krm ingefära (kan uteslutas)
1 krm salt
1 banan
2 ägg
ca 1 msk flytande matfett till stekning

Till servering:
1 dl vaniljyoghurt, vaniljkesella eller syrad mejeriprodukt (t ex gräddfil, kvarg ca 10 % fett, matyoghurt eller havrefraiche), som smaksätts med lite vanilj och ev florsocker
valfria bär eller bitar av frukt
ev lite flytande honung eller lönnsirap

 

  1. Mixa havregryn och rågflingor med mixerstav till ett mjöl. Tillsätt bakpulver, kanel, ingefära och salt.
  2. Skala bananen och dela den i bitar. Lägg bananbitarna och ägget i ”mjölet”. Mixa snabbt ihop så det blir någorlunda slätt.
  3. Stek plättar av smeten i en stekpanna på medelstark värme, ca 2 min på varje sida.
  4. Gör du egen vaniljyoghurt: Blanda 1 dl mejeriprodukt med ca 2 krm vaniljsocker och ½ tsk florsocker eller lite honung.
  5. Servera plättarna med en klick vaniljyoghurt och frukt i bitar eller bär. Ev lite flytande honung eller sirap till.