Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »
Potatis- och purjolökssoppa med bacontopping, 4 port
En fullmatad soppa toppad med lite bacon och tomathack. Byt gärna ut bacon mot marinerad tofu i tärningar eller rostade kikärtor, så får du en vego-variant!
    400 g potatis
    3 persiljerötter, 3-4 palsternackor eller 1 rotselleri (400 g skalad vikt)
    2 purjolökar
    1 klyfta vitlök
    2 msk rapsolja
    6 dl vatten
    1 tärning grönsaksbuljong
    3 dl lättmjölk
    peppar och salt (max 0,5 tsk)
    persilja efter smak
    citronjuice
Dessutom:
    3 tomater
    125 g bacon
Tillbehör: Fullkornsbröd
Gör så här:
·         Skala och skär potatis och persiljerötter i skivor. Ansa och skiva purjolökarna. Hacka vitlöken. Fräs allt i olja i en gryta.
·         Tillsätt vatten och buljongtärning och låt småkoka ca 20 minuter eller tills allt är mjukt.
·         Tillsätt mjölken och låt koka upp. Mixa eller vispa soppan slät och smaka av med peppar, salt, persilja och citron. Spar lite persilja att toppa med.
·         Skär tomaterna i bitar. Strimla och stek bacon. Servera med ett gott bröd.
Källa: Livsmedelsverket