Potatis- och purjolökssoppa med bacontopping, 4 port
En fullmatad soppa toppad med lite bacon och tomathack. Byt gärna ut bacon mot marinerad tofu i tärningar eller rostade kikärtor, så får du en vego-variant!
400 g potatis
3 persiljerötter, 3-4 palsternackor eller 1 rotselleri (400 g skalad vikt)
2 purjolökar
1 klyfta vitlök
2 msk rapsolja
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl lättmjölk
peppar och salt (max 0,5 tsk)
persilja efter smak
citronjuice
Dessutom:
3 tomater
125 g bacon
Tillbehör: Fullkornsbröd
Gör så här:
· Skala och skär potatis och persiljerötter i skivor. Ansa och skiva purjolökarna. Hacka vitlöken. Fräs allt i olja i en gryta.
· Tillsätt vatten och buljongtärning och låt småkoka ca 20 minuter eller tills allt är mjukt.
· Tillsätt mjölken och låt koka upp. Mixa eller vispa soppan slät och smaka av med peppar, salt, persilja och citron. Spar lite persilja att toppa med.
· Skär tomaterna i bitar. Strimla och stek bacon. Servera med ett gott bröd.
Källa: Livsmedelsverket