Mustig linsrätt med rötter och soltorkade tomater
Detta är en supergod och mustig linsrätt som kan ätas på bröd med coleslaw eller med t ex pasta eller rostade potatisklyftor. Morötterna och löken ger sötma. Rotsellerin, de soltorkade tomaterna och kryddorna ger mustigheten. Låt rätten få ganska tjock konsistensens så passar den bra både på bröd, som pajfyllning och som gryta.
2 gula lökar
3 morötter
200 g rotselleri
2-3 vitlöksklyftor
1-2 msk rapsolja
10 soltorkade tomater (marinerade eller torkade och blötlagda)
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 dl tomatpuré
2 msk tamari eller annan ljus sojasås (japansk)
1½ dl torkade gröna linser
6-8 dl vatten
Till servering: grova hamburgerbröd och coleslaw
Skala och hacka löken. Tvätta morötterna, skala rotsellerin och tärna allt ca ½ x ½ cm. Strimla de torkade tomaterna (marinerade eller blötlagda). Strimla de torkade tomaterna.
Häll olja i en gryta och lägg i lök, morötter, rotselleri och pressa ner vitlök. Tillsätt även tomater, spiskummin, chilipulver och tomatpure. Fräs alltihop tills löken blir genomskinlig och kryddornas doft blir rund och fin. Tillsätt tamari och ca 6 dl av vatten. Låt koka upp.
Skölj linserna och tillsätt dem till grytan. Låt koka på svag värme i ca 30 minuter. Det kan ta längre tid. Rör då och då så det inte fastna i botten. Linserna skall bli mjuka men inte koka sönder.
Cole Slaw
Här ges två förslag till dressing. Mejeribaserad eller en vegovariant. Välj själv!
Cole Slaw är gott till mycket!
400-500 g vitkål
1 liten röd eller gul lök
Gör först en av dressingarna nedan.
För att få kålsallad god är det bra att strimla vitkål mycket tunt med t ex en osthyvel eller på köksmandolin. Är det den lite hårda vinterkålen så lägg vitkålen i en skål och banka den med en stöt eller handen så den mjuknar lite. Då blir kålen mindre besk och lättare och saftigare att äta. Det gäller främst vinterkål.
Finhacka löken.
Blanda dressingen med vitkålen och lök.
Mejeridressing:
1 dl matyoghurt
2 msk majonnäs
Ca 1 tsk dijonsenap
Salt, peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av.
Vegodressing:
¾ dl cashewnötter
1 dl vatten
½ citron, saften
½ msk dijonsenap
½ msk äppelcidervinäger 1 krm salt
Lite svartpeppar
Häll 1 dl kokande vatten på cashewnötterna och låt dem stå en liten stund under tiden som du gör iordning kålen.
Lägg i en mixer cashewnötter och vattnet och övriga ingredienser. Mixa till en slät dressing och smaka av.
Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet